Una caiguda del 89,5 % de les exportacions espanyoles a Algèria en un any. És la xifra que mostra les conseqüències de la política exterior de Pedro Sánchez, especialment, del canvi de postura sobre el Sàhara Occidental. L'inesperat apropament de Sánchez al Marroc el març del 2022 va provocar una crisi diplomàtica amb Algèria que, gairebé un any i mig més tard, no s'ha resolt. Aquest país del nord d'Àfrica havia estat un important aliat comercial i econòmic per a Espanya, però va respondre al moviment polític de Sánchez amb un boicot als productes espanyols i la suspensió del Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació.
L'últim informe mensual de comerç exterior del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, amb dades del mes de juny, assenyala que les exportacions a Àfrica, que van suposar el 5,1 % del total en el primer semestre de l'any, han disminuït un 7,6% respecte al mateix període del 2022 a conseqüència de la baixada de vendes a Algèria. Entre el gener i el juny del 2023 es van exportar productes a aquest país per valor de 95,4 milions d'euros, una xifra irrisòria en comparació amb els 911,7 milions del 2022 o els 955,1 milions del 2021.
D'altra banda, les exportacions amb el Marroc han crescut un 5,4 % en comparació amb l'any anterior. Així, si el primer semestre del 2022 les empreses espanyoles van ingressar 5.967 milions d'euros per les vendes al Marroc, enguany han ingressat 6.291 milions gràcies a aquesta relació comercial.
Els empresaris afectats presentaran una reclamació patrimonial contra l'Estat
La baixada de les exportacions ja fa un any que s'arrossega, sense que el govern espanyol hagi pogut millorar la situació. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, va viatjar a principis d'any a Brussel·les per demanar a la Comissió Europea que intercedís, ja que les competències de comerç estan transferides i Algèria estaria incomplint l'acord d'associació amb la Unió Europea. Tanmateix, fins al moment la Unió Europea no ha dut a terme cap acció concreta, i continua defensant la via del diàleg per resoldre el conflicte.
El mes de juny, el govern espanyol va anunciar que destinaria ajudes de fins a 200.000 euros als empresaris afectats pel bloqueig comercial. Amb tot, els comerciants van constituir l'Associació d'Empreses Afectades per la Crisi d'Algèria (AECA). Julio Lebrero, gerent de l'empresa Aechomhel, greument afectada pel veto algerià, n'és el president. L'objectiu d'AECA, integrada per una quinzena de pimes, és presentar una reclamació patrimonial contra l'Estat per exigir una compensació per les conseqüències de la decisió política.