L'expresident d'Eslovènia Milan Kucan espera que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, aconsegueixi formar govern i ha afirmat que, com a president, tindrà una "actitud més racional i democràtica" sobre Catalunya que la que va expressar en campanya electoral. El conseller Alfred Bosch s'ha trobat amb Kucan a Ljubljana i també amb Andrej Omerzel, que acaba de dimitir com a president de les joventuts dels socialistes eslovens després de rebre pressions per convidar el titular d'Acció Exterior de la Generalitat a una conferència al seu congrés, que tindrà lloc aquest dissabte. Omerzel ha denunciat "pressions d'eurodiputats espanyols" per haver convidat Bosch i ha afirmat a l'ACN que la cúpula del SD Young Forum, que ha dimitit en bloc, està "al costat correcte de la història, protegint els drets humans".
Després d'una trobada amb Bosch a Ljubljana, Kucan ha assenyalat en declaracions a l'ACN que el comitè eslovè de suport als líders independentistes condemnats, que ell mateix ha impulsat, espera que Espanya trobi la "força necessària per entaular un diàleg amb els catalans per solucionar la qüestió política" i que "al final els presos polítics siguin alliberats".
Kucan, que s'ha pronunciat públicament en reiterades ocasions sobre el conflicte català, ha tornat a lamentar que la democràcia espanyola hagi optat per la "repressió" i no per "mitjans polítics" per "solucionar la qüestió catalana".
Bosch també s'ha trobat amb Omerzel en la vigília de la seva conferència al fòrum de les joventuts socialistes eslovenes, pocs dies després que tota la cúpula dimitís per les pressions que denuncien haver rebut. "Quan vam anunciar que invitàvem el conseller d'Acció Exterior de Catalunya, moltes celles es van alçar dins el nostre partit. He rebut moltes trucades de membres del Parlament Europeu, d'eurodiputats espanyols, que em preguntaven què estava fent, si estava bromejant", ha explicat.
Omerzel ha defensat que els joves han de fer sentir la seva veu. "Catalunya és al mig d'Europa, que es basa en la protecció dels drets humans i les llibertats. Després, al carrer, la gent jove està sent colpejada per la policia. Per què? Ells van estar al seu lloc i van alçar la veu pacíficament. Nosaltres també ens hem de fer sentir", ha afirmat el fins ara president del fòrum jove SD. "Els catalans van estar amb nosaltres el 1991 i ara és el nostre deure estar amb ells", ha afegit.
El conseller ha agraït a Omerzel el "coratge" per "no acotar el cap davant de les pressions". "Caminarem junts, perquè anem pel mateix camí", li ha dit Bosch. El conseller també ha donat gràcies al que va ser el primer president de l'Eslovènia independent per la iniciativa del comitè per donar suport als polítics condemnats per l'1-O, que tindrà una rèplica a Croàcia.
DO Empordà a Ljubljana
Bosch ha coincidit amb Kucan i Omerzel al festival del vi d'Eslovènia, a l'espai de la DO Empordà, que és una de les participants a la cita. El responsable d'Acció Exterior ha viatjat a Croàcia i Eslovènia per reunir-se amb dirigents polítics d'aquests països i tractar la situació de Catalunya, sobretot després de la sentència del Tribunal Suprem que condemna els líders independentistes catalans pel procés.
El comitè eslovè inspira el croat
A Croàcia, Bosch ha rebut el suport de l'expresident Stjepan Mesic, que precisament li ha traslladat la voluntat de crear un comitè inspirat en el d'Eslovènia per donar suport als polítics condemnats per l'1-O, segons ha anunciat el conseller. Mesic ha incidit que ell va ser un pres polític i que "ningú hauria de ser empresonat pels seus punts de vista".