Ana Pastor abandona la política i deixa el seu escó al Congrés dels Diputats per incorporar-se a l’àmbit de les institucions professionals sanitàries. Presidenta del Congrés entre el 2016 i el 2019, ministra de Foment amb Mariano Rajoy (del 2011 al 2016) i ministra de Sanitat amb José María Aznar (del 2002 al 2004), era diputada a la cambra baixa per Pontevedra des de l’any 2000, durant nou legislatures. “El meu partit m’ho ha donat tot i jo li he donat el millor de mi mateixa”, ha subratllat en un comunicat difós aquest divendres pel PP. Llicenciada en Medicina i Cirurgia i especialista en Medicina Familiar i Comunitària, ara obre una nova etapa i s’incorporarà al món de les institucions professionals de l’àmbit sanitari, on els populars subratllen que continuarà “contribuint i aportant la seva experiència per a la millora de les condicions dels diferents serveis de salut”.

Ana Pastor reconeix que, “quan es posa punt final a tants anys de servei públic en les Administracions i en el Parlament, es viuen sentiments oposats” i verbalitza la “gratitud” cap al PP i cap als espanyols per haver-li permès arribar a presidir el Congrés. A més, es mostra convençuda que Espanya, amb Alberto Núñez Feijóo com a president, “tornarà al camí de progrés que li correspon”.

Les seves últimes intervencions a la Carrera de San Jerónimo van ser a la Comissió de Sanitat fa unes setmanes, durant la compareixença d’una representant de l’Organització Mundial de la Salut i en un debat sobre mesures per modernitzar, reordenar i potenciar l’Atenció Primària. A més, durant aquesta legislatura, en la qual no ha pres la paraula en el ple, ha estat presidenta de la Comissió Mixta de Seguretat Nacional. L’última vegada que va parlar a l’hemicicle va ser el març del 2023, durant el debat del Projecte de Llei del Cinema i de la Cultura Audiovisual.

La seva etapa com a presidenta del Congrés: intercanvi epistolar amb Puigdemont i Torra i tensió amb Rufián

Ana Pastor, que va ser presidenta del Congrés entre el 2016 i el 2019, es va convertir en la tercera autoritat de l’Estat després de la repetició electoral del 26 de juny i agafant el relleu del fugaç pas de Patxi López per la presidència (ho va ser durant sis mesos). Amb ella al capdavant del Congrés, va prosperar la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy i, per tant, entre el juny del 2018 i el maig del 2019, va presidir una cambra que havia fet la seva confiança al líder del PSOE. A més, va viure des de la primera línia els anys més tensos del procés i va ser protagonista en alguns moments.

El juny de 2017, el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, li va enviar una carta proposant-li anar a la cambra baixa per a defensar el referèndum de l’1 d’octubre: “Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar les raons per les quals hem arribat fins aquí i perquè el meu Govern sol·licita dialogar sobre la proposta de referèndum amb el govern espanyol”, va argumentar. Tanmateix, aquesta petició no va arribar a prosperar mai. Un any més tard, va ser Pastor qui va convidar el president Quim Torra, pocs mesos després de la seva investidura, a anar al Congrés per explicar la seva posició sobre el futur de Catalunya.

Al capítol d’incidents, Ana Pastor va protagonitzar més d’una picabaralla amb Gabriel Rufián. El novembre del 2018, per exemple, va expulsar el diputat republicà després que li etzibés a Josep Borrell que era “el ministre més indigne de la història de la democràcia espanyola” i l’acusés de ser “un hooligan, un militant de Societat Civil Catalana i una vergonya per al seu grup parlamentari”. A més, en aquella època, Pastor també va decidir eliminar les paraules colpista i feixista del Diari de Sessions. Va defensar que la cambra baixa és la “casa de la paraula” i va retirar del Diari de Sessions les paraules colpistes, utilitzada sistemàticament pel PP i Ciutadans per referir-se als independentistes, i feixista, que havia estat pronunciada per Joan Tardà.

Per cert, una curiositat: el 2017, Pastor va amonestar Meritxell Batet per parlar en català al Congrés per instar Puigdemont a convocar eleccions catalanes i evitar que declarés la independència. Posteriorment, amb Batet com a presidenta del Congrés, va ser ella la que en més d’una ocasió va treure la paraula als diputats independentistes per intervenir en català des del faristol.

Era ministra de Foment amb l’accident ferroviari de Santiago

Tornant a Ana Pastor, durant la seva etapa com a ministra de Foment amb Mariano Rajoy a la Moncloa, en una legislatura en la qual el PP tenia majoria absoluta, va haver de fer front a l’accident ferroviari de Santiago de Compostel·la del juliol del 2013, en la qual van perdre la vida 79 persones. El 2019, això la va portar a comparèixer en la comissió d’investigació que estava investigant els fets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!