Nou cas de catalanofòbia, ara al País Valencià. Plataforma per la Llengua interposarà una reclamació a l'Ajuntament de València per l'expulsió d'una família de la piscina municipal de Benicalap perquè parlaven en català. Els fets es van produir el passat 8 de juliol quan un veí va acudir a aquesta piscina amb els seus fills menors d'edat cap a les 13:00 hores. El personal de seguretat del recinte va intentar que canviessin de llengua, i quan la família s'hi va negar, van ser expulsats del complex. Segons ha explicat l'entitat, les instal·lacions, tot i ser municipals, són gestionades per l'empresa Aquaval SL, que també gestiona una altra piscina a València. I anuncien que la reclamació es farà davant el consistori perquè "s'ha incomplit l'Estatut d'Autonomia, l'Estatut dels Consumidors i Usuaris del País Valencià i la Llei d'ús i ensenyament del valencià". 

"Agressió lingüística"

Plataforma per la Llengua denuncia que la família, que va menjar a les instal·lacions de la piscina "va patir l'agressió lingüística quan intentava rentar les carmanyoles". L'entitat ha exposat que la persona encarregada de la neteja va buscar els agents de seguretat “per resoldre els dubtes de la família” respecte a “si podia netejar les carmanyoles al mateix lloc on omplia les galledes per fregar el terra”. En aquest moment, el guàrdia de seguretat va exigir al pare que canviés la llengua al castellà perquè no l'entenia. Davant d'aquesta situació, la víctima li va demanar que busqués un altre company que si entengués el valencià, perquè ell no anava a canviar la llengua: "Li vaig contestar que no parlaria en castellà, igual que no li vaig demanar que em parlés en valencià", segons explica el comunicat de Plataforma per la Llengua.

La situació encara es va tensar més quan l'encarregat de l'empresa va demanar a crits a l'usuari que parlés en castellà. De nou, s'hi va negar. Va ser en aquest moment quan va ser expulsat del recinte, i va acudir a la policia local, que li va donar la raó. Tanmateix, el van informar que l'únic que podia fer era posar un full de reclamació. Segons explica l'entitat, no ho va voler fer allà per "motius de seguretat", i aleshores serà la Plataforma que la presentarà en el seu nom i l'assessorarà en tot moment sobre els passos a fer durant el procés. 

Davant d'aquesta versió, el consistori s'ha defensat i ha assegurat que la família va ser expulsada de la piscina de Benicalap "per rentar les carmanyoles del menjar a la piscina on es banyava la gent" i no pas per "parlar valencià". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!