La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha fet desallotjar aquest dimecres de la tribuna de públic de l'hemicicle una dona de la Plataforma Niñ@s de la Polio que ha interromput la sessió de control al govern espanyol protestant per manca d'atenció del Ministeri de Sanitat. Ha estat al mig de les preguntes que estava contestant el ministre de Transport, Óscar Puente, quan la dona, des de la tribuna de públic, ha començat a cridar queixant-se de falta d'atenció per part de les institucions amb les víctimes de la pòlio que va afectar milers de persones a mitjans del segle passat.

Armengol ha ordenat el seu desallotjament seguint el procediment habitual, si bé l'operació s'ha demorat uns minuts donada les precàries condicions de mobilitat de la dona, que continuava llançant els seus missatges a l'hemicicle davant del silenci de ses senyories. La dona desallotjada és Victoria Ibáñez i forma part de l'associació que al·ludeix a la malaltia de la poliomielitis. "Vull que em sentin com estem, escoltin-me, ens estem morint", ha cridat des dels seients d'espectadors, ubicats en la part superior de l'hemicicle. "No tenim cap ajuda de cap classe, hi ha gent enllitada, amb respiradors, s'estan morint, ens estem morint", ha prosseguit Victoria Ibáñez

"No hi ha cap altra manera"

Després, la representant de la plataforma que s'ha queixat davant dels mitjans que no reben a la seva plataforma al Ministeri i que les seves pensions són molt escasses perquè, ateses les seqüeles de la seva malaltia, no van poder treballar. "Sento molt la que he armat al Congrés, però no hi havia cap altra manera", ha comentat.

Fa anys que aquests afectats de pòlio, una paràlisi infantil provocada per un virus la vacuna del qual no va arribar fins fa 60 anys, reivindiquen que es reconegui la síndrome postpòlio i se'ls assignin els ajuts per les seves seqüeles i la seva dependència. En el comunicat que han repartit a polítics i mitjans fora del Congrés recorden: "Estem malalts i cada vegada pitjor. I no poden entretenir-nos donant-nos esperances que no arriben. És inhumà". L'associació a què pertany Ibáñez, denúncia que la majoria de les víctimes de pòlio han passat "dels bastons a les cadires de rodes o a estar enllitats i a cap govern i administració no les preocupa".

Actualment, a Espanya hi ha unes 40.000 persones afectades per aquesta malaltia amb greus seqüeles. Els afectats reclamen garanties en una atenció sociosanitària, ortoprotètica i assistencial conforme amb les necessitats actuals dels afectats per la pòlio i la síndrome postpòlio. Per aconseguir-ho asseguren que és necessari que les institucions s'impliquin perquè es compleixi la legislació.

Protesta a les portes del Congrés

A la sortida del Congrés s'ha organitzat també una protesta per reclamar més ajuts per als malalts de pòlio. Rosa Hernanz, portaveu d'una d'aquestes plataformes, ha explicat que han dut a terme aquesta protesta perquè consideren que "les administracions no atenen degudament" les seves reclamacions.