L'expresident del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU Mads Andenas espera que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg condemni Espanya per empresonar els líders independentistes. "La llista d'errors comesos per la Fiscalia i els tribunals és llarga", avisa en una entrevista a l'ACN.
Andenas diu que "la concessió dels indults seria extremament positiva" per "reparar abusos de drets humans" en el cas de l'1-O. "Però això no vol dir que els líders catalans hagin de retirar les seves queixes", matisa l'expert jurista noruec, que demana al TEDH "revisar l'actuació" de les autoritats espanyoles. "No es poden ficar polítics de l'oposició a la presó d'aquesta manera", critica.
L'expresident del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU veu amb bons ulls que el govern de Pedro Sánchez acabi donant els indults als presos, una mesura que veu especialment positiva "en un context europeu" on polítics i jutges són "escèptics" amb les "pràctiques" de l'estat espanyol. "És clarament inapropiat empresonar polítics separatistes en un sistema polític europeu", opina.
Tot i defensar els indults, per a Andenas no són suficients per reparar tot el dany causat i creu que els tribunals espanyols haurien de "resoldre els problemes constitucionals i de drets humans" generats per la causa de l'1-O "sota supervisió d'instàncies internacionals". A més, insta els jutges espanyols a "fer tot el possible per restablir la seva independència". "Per descomptat, això no s'acaba amb els indults perquè clarament el TEDH examinarà les infraccions que s'han produït", alerta.
Cas a Estrasburg
L'independentisme va obrir la setmana passada una nova etapa judicial portant la causa del procés a la màxima instància europea sobre drets fonamentals. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha estat el primer pres a posar a la taula dels magistrats europeus la condemna del Tribunal Suprem pel referèndum de l'1-O. Dimecres passat va presentar la denúncia contra Espanya al TEDH i, l'endemà, ho va fer també l'exconseller de Presidència Jordi Turull.
Amb una llarga trajectòria en el camp del dret internacional, Mads Andenas es mostra molt crític amb la sentència del Tribunal Suprem i pronostica una condemna del TEDH. "És un abús del Codi Penal", remarca.
Andenas defensa la intervenció d'Estrasburg perquè a Espanya s'ha "criminalitzat l'activitat política" de l'independentisme amb un delicte de sedició "abstracte" i això ha acabat afectant drets humans com la llibertat d'expressió. "Per als advocats francesos o italians és molt difícil d'entendre. Al Regne Unit és inimaginable", rebla.
Però inclús traspassant la línia vermella que per a ell suposa perseguir penalment el referèndum de l'1-O, Andenas veu "desproporcionada" la condemna a penes d'entre 9 i 13 anys de presó.
"És un cas destinat a fracassar en múltiples aspectes", conclou l'expresident del grup de treball de l'ONU, que creu que la decisió del TEDH sobre els presos podria marcar "un punt d'inflexió" en la posició de la Unió Europea sobre el conflicte català.
L'opinió del grup de treball
Mads Andenas, expresident i membre del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU entre 2009 i 2015, lamenta que Espanya no acceptés la petició d'aquest òrgan d'alliberar els presos i recorda que té "l'obligació internacional" de fer-ho.
"És difícil criticar Veneçuela, l'Iran, la Xina o Rússia quan el govern espanyol es comporta d'aquesta manera", diu Andenas, afegint: "Espanya està debilitant el sistema internacional de supervisió dels drets humans".
Segons Andenas, Estrasburg tindrà en compte l'opinió d'aquest grup de treball de l'ONU per resoldre el recurs dels presos. "Una decisió del sistema de supervisió de les Nacions Unides com aquesta els ajudarà", assegura.