Més moviments en la investigació del cas Koldo. Avui ha estat el torn d’Álvaro Sánchez Manzanares, el secretari general de Puertos del Estado durant la pandèmia, que ha declarat davant del jutge com a investigat. Ha indicat que ell va complir ordres del Ministeri de Transports, que en aquell moment dirigia José Luis Ábalos, per comprar vuit milions de mascaretes per vint milions d’euros a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, la companyia que està a l’epicentre de la presumpta trama corrupta. Sánchez Manzanares ha respost a les preguntes del fiscal i de la seva defensa, segons informa Europa Press. El mes de març passat, l’actual ministre, Óscar Puente, el va destituir després que esclatés el cas.

La investigació de l’anomenat cas Koldo està anant a càrrec del titular del Jutjat Central d’Instrucció Número 2 de l’Audiència Nacional, Ismael Moreno, i està analitzant vuit contractes adjudicats per diferents ens de l’Administració Pública amb un import global de 52 milions d’euros. Atès que vint milions van ser gastats per Puertos del Estado, el fiscal ha volgut saber per què es va optar per l’empresa Soluciones de Gestión, de l’investigat Víctor de Aldama. La resposta d’Álvaro Sánchez Manzanares ha estat que l’ordre venia dels seus superiors jeràrquics, encara que no ha esmentat en cap moment el nom de l’exministre Ábalos.

Això sí, ha reconegut que quan es va optar per aquesta empresa, ell va mostrar els seus dubtes sobre la capacitat de la mateixa per a l’encàrrec. Altres fonts consultades per Europa Press afegeixen que, davant del moment d’urgència i pel tipus de contracte, va expressar dubtes sobre totes les empreses amb les quals es contractava. L’encarregada de distribuir les mascaretes va ser Raminatrans, una empresa que, segons ha relatat Sánchez Manzanares, va ser suggerida per l’expresident de Puertos del Estado Francisco Toledo, ja que era una companyia de Castelló i que ell la coneixia de quan va estar allà destinat. A més, segons ha explicat Álvaro Sánchez Manzanares, Koldo García, l’aleshores assessor d’Ábalos, tenia un paper important en la gestió d’aquests contractes. També ha assenyalat que ell va mantenir correus electrònics tant amb Koldo com amb Víctor de Aldama.

Óscar Puente cessa els dos alts càrrecs del Ministeri de Transports investigats pel cas Koldo

A més, el 23 d’agost, Óscar Puente va donar a conèixer al Senat els principals resultats de l’auditoria interna que va encarregar el mes de febrer i va anunciar el cessament del sotssecretari de Transports, Jesús Manuel Gómez, i del director general de Gestió de Persones d’Adif, Michaux Miranda. Els dos, que continuaven al ministeri, tenen la condició d’investigats i estan citats a declarar com a imputats a l’Audiència Nacional en els pròxims dies. Puente va argumentar aquesta decisió per la “pèrdua de confiança” després de conèixer els resultats de l’auditoria sobre les compres de mascaretes durant la pandèmia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!