El Ministeri d’Exteriors treballa en un pla d’evacuació de ciutadans amb nacionalitat oficial espanyola al Líban, però no l’activarà encara. Ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, que ha indicat que el pla s’executarà si la situació en aquest país empitjora molt més, ara que Israel ha començat una invasió del país des del sud mentre bombardeja Beirut, la capital. De moment, el govern espanyol ha fet una crida perquè tots aquests ciutadans —un milió de persones, segons la informació de la qual disposa l’executiu— abandonin el país pel seu propi peu a través de vols comercials: hi ha una companyia que opera tres vols setmanals cap a Madrid. I també hi ha la possibilitat de navegar amb vaixells comercials fins a Grècia, Turquia i Xipre. De la mateixa manera, el Ministeri “desaconsella sota qualsevol circumstància” viatjar al Líban.

En aquesta roda de premsa, Albares ha promès més ajuda humanitària a Beirut i ha fet una crida en favor de la "desescalada" a la regió. "Espanya està disposada a ajudar amb solidaritat els civils libanesos que estan obligats a fugir de la violència", ha assegurat. Segons ha informat en la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació, fins ara no s'ha comptabilitzat cap víctima espanyola al país. Segons el ministre, els espanyols residents al Líban són la "prioritat absoluta" de l'executiu en un moment que ha denominat "de crisis" a escala regional.

Sigui com sigui, el govern espanyol no vol donar cap detall sobre aquest pla d’evacuació. Fonts del Ministeri d’Exteriors apunten que tot es deu a motius de seguretat. "Els espanyols al Líban poden tenir la certesa que en el moment en què considerem que les condicions s'han deteriorat com per evacuar, ho farem", ha remarcat sense donar més detalls.

Crida a l’alto el foc

"Espanya no es resignarà al fet que la guerra sigui la forma normal de relacionar-se entre els pobles d'Orient Mitjà", ha manifestat el ministre. Ha tornat a apostar per la celebració d'una conferència internacional de pau a Madrid que implementi la solució de dos estats amb Israel i Palestina. De la mateixa manera, Albares ha recordat que Espanya ha condemnat amb fermesa el llançament de míssils de Hezbollah sobre Israel, així com l’ofensiva de Hamàs d’ara fa un any. Però ha insistit que els recents atacs d'Israel sobre Líban han causat en uns dies més víctimes que en els últims trenta anys. "La invasió terrestre a Líban ha de detenir-se" i "l'espiral de violència ha de cessar", ha subratllat en referència a l'extensió del conflicte a països com Iemen i l'Iraq que fan créixer el risc d'una "guerra oberta".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!