La pedra filosofal en la diplomàcia de qualsevol Estat és l'exhibició de la seva força i aliats com a potència dins la comunitat internacional. Potser per aquest motiu, el ministre d'Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, ha il·lustrat davant d'un públic nodrit de diplomàtics i empresaris madrilenys –durant un esmorzar informatiu aquest dijous patrocinat per Abertis– que la Unió Europea empararia les accions que realitzi l'executiu de Mariano Rajoy per aturar el referèndum d'independència promès pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, abans del setembre del 2017.
"A la UE tothom és conscient de la situació interna d'Espanya, sobre que hi ha a Catalunya un desafiament. I hi farem front amb els principis i valors a la nostra Constitució, que també són els de la UE. L'article 4 del Tractat de Maastricht, per exemple, vetlla pel respecte a l'organització interna dels Estats membre, les seves qüestions, i entre elles, defensar la integritat territorial", ha dit, assegut al costat de la ministra d'Administracions Territorials i vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que era l'encarregada de presentar aquest acte i que ha definit Dastis d'un "gran negociador".
La Unió respectarà la igualtat dels Estats membres davant els Tractats, així com la seva identitat nacional, inherent a les estructures fonamentals polítiques i constitucionals d'aquests, també pel que fa a l'autonomia local i regional. Respectarà les funcions essencials de l'Estat, especialment les que tenen per objecte garantir la seva integritat territorial, mantenir l'ordre públic i salvaguardar la seguretat nacional. En particular, la seguretat nacional continuarà sent responsabilitat exclusiva de cada Estat membre. Article 4.
La transcendència de l'argument es produeix com a conseqüència que el mateix Tractat de Maastricht ha estat invocat des de tesis independentistes per afirmar que la UE no entrava en les decisions dels països. La idea és que en respectava l'autonomia, i que per tant, l'executiu de Rajoy tenia capacitat de decisió per permetre el referèndum.
Però Dastis no pensa igual. "Estic segur que ningú contempla una postura favorable a un moviment secessionista en cap Estat membre, decidit a mantenir l'Estat de dret", ha assegurat davant de col·legues de professió, aconseguits després de 30 anys en la diplomàcia pública, tot i que només dos mesos al ministeri.
Aquestes declaracions no cauen en el buit, sinó que arriben en un moment en què la vicepresidenta fa dies afirma que existeixen "molts instruments" per aturar el referèndum, i el govern espanyol mira de legitimar-se per fer-ho, si cal. "Cadascú veurà què fa cada part: uns dialoguen, els altres no volen", deia una font de l'Executiu a El Nacional fa unes setmanes, quan el president català va rebutjar per enèsima vegada d'assistir a la conferència de presidents autonòmics. Les mateixes paraules van ser repetides pel portaveu Íñigo Méndez de Vigo, dies després.
Dastis menysté en aquesta línia la conferència que Puigdemont oferirà a la UE el proper 24 de gener, juntament amb el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, per presentar la seva proposta de consulta. "No crec que tinguin molt d'èxit en la UE, a Brussel·les", s'ha vantat davant d'alguns representants de l'alt estament de l'Exèrcit, una desena d'ambaixadors, el ministre d'Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, el president del Senat, Pío García-Escudero, el subsecretari d'Estat d'administracións territorials, Roberto Bermúdez de Castro, els diputats del PDeCAT, Jordi Xuclà i Josep Lluis Cleries, o el de Ciutadans, Miguel Gutiérrez.
Ara bé, no valora la compareixença com a cosa negativa, perquè altres països també tenen territoris amb les mateixes reivindicacions. "Cadascú és legítim de defensar les seves aspiracions. Entre 751 membres del Parlament Europeu és possible que la conferència tingui eco i que hi hagi gent que comparteix determinades sensibilitats. A molts països de la UE hi ha amenaces d'aquestes, també", ha reblat.
Gibraltar: "Colònia que atempta contra la integritat"
Entre la resta de territoris amb què Espanya té conflictes es troba Gibraltar. Dastis no ha fet en cap moment menció al seu predecessor, José Manuel García Margallo –ara reconvertit a tertulià televisiu–, però ha fet seva la tesi del "Gibraltar, espanyol". El nou titular de la diplomàcia espanyola ha indicat que Gibraltar, que ha definit com "una colònia que atempta contra la integritat territorial", només podria mantenir-se dins de la UE si acceptava l'oferta de co-sobirania d'Espanya, que hi ha damunt la taula, i que es manté per a futures negociacions.