Ja se sap que la posada en llibertat de Carles Puigdemont no va agradar gens al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, ni tampoc als membres del govern de Mariano Rajoy ni altres polítics que consideren que hauria d'estar empresonat com els seus companys de Govern. Ara, però, el tribunal va un pas més enllà i assegura que no acceptarà l'extradició del president si no és pel delicte de rebel·lió, castigat amb penes de fins a 20 anys de presó.

Així ho publica avui l'ABC, que, mentre reconeix que la posada en llibertat de Puigdemont va generar "indignació i malestar" a la justícia espanyola, el Suprem ara té clar, en una altra demostració de rebequeria, que no acceptarà el lliurament del president si no és pel delicte de rebel·lió.

Segons fonts consultades pel diari citat, el tribunal assegura que això "no pot quedar només en un delicte patrimonial" perquè, lamenten, "estaria condicionant directament la nostra capacitat sobirana". Si finalment el Suprem opta per rebutjar una suposada extradició de Puigdemont, el president quedaria lliure i podria tornar a viure a Bèlgica. Malgrat això, adverteixen que continuaria corrent el risc de ser perseguit per la justícia, atès que encara no ha estat jutjat.

L'objectiu

Ara la justícia espanyola té un objectiu clar: fer entendre a Alemanya que el que ha passat a Catalunya "correspon a un acord entre partits i entitats sobiranistes per declarar la independència al marge de la legalitat vigent, a un cop constitucional amb què s'han incomplert sistemàticament les resolucions judicials".

De moment, tanmateix, carreguen contra la justícia alemanya perquè consideren "inconcebible" i "improcedent" el fet de "no veure la doble incriminació que exigeix l'euroordre", i fins i tot es plantegen que hi pugui haver hagut algun error a la traducció de l'euroordre.

El tribunal de Schleswig-Holstein va descartar rotundament que Puigdemont hagués comès un delicte de rebel·lió i només va deixar la porta oberta a una possible extradició en cas que consideressin que el president havia comès un delicte de malversació de fons públics, tot i que, pocs dies més tard de deixar-lo en llibertat, també van mostrar els seus dubtes en aquesta qüestió. Podria passar, doncs, que quedés impune de qualsevol dels delictes que la justícia i el govern espanyols li volen imputar.