Vox declara la guerra a l'independentisme al Congrés dels Diputats. El grup parlamentari d'extrema dreta ha presentat un recurs davant la Mesa del Congrés per exigir l'anul·lació dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya i ERC en considerar que suposen un "frau de llei" per haver-se constituït gràcies a la cessió de diputats del PSOE i de Sumar i que comportaran el "malbaratament" de diners públics. D'altra banda, ha reclamat la suspensió del sou als diputats de Junts, ERC, EH Bildu i Sumar que van fer servir fórmules alternatives durant la promesa de la Constitució.

Vox ha denunciat que cap dels dos partits catalans "compleix amb els requisits" que marca el reglament per obtenir grup propi al Congrés, que inclou obtenir un mínim de 15 diputats, el 15 % dels vots a la circumscripció on es presenten o el 5 % en l'àmbit nacional. A més, ha assenyalat que la cessió de diputats d'altres partits va en contra del que marca l'article 23.2 del reglament, sobre la impossibilitat que diputats d'un mateix partit constitueixin grups parlamentaris diferents, malgrat que aquest préstec temporal d'escons ha estat una pràctica habitual en altres legislatures que ha rebut el vistiplau del Tribunal Constitucional. 

Tanmateix, a ulls de la ultradreta aquesta cessió de diputats és una "fórmula fraudulenta" que permet la constitució "il·legítima" de grups parlamentaris i que suposa un "atemptat contra els drets dels altres diputats", ja que influeix en la composició de les comissions, els torns de preguntes, la presentació d'iniciatives o la participació en debats electorals. La formació de Santiago Abascal ha incidit especialment en el fet que les subvencions a aquests grups parlamentaris suposarà un "excés de despesa" de més de 720.000 euros l'any.

Vox demana retirar el sou als diputats independentistes

En un altre escrit, Vox també ha exigit "la suspensió dels drets econòmics" i de qualsevol mitjà material que correspongui als 30 diputats que van fer servir fórmules alternatives per acatar la Constitució i que, a més, ho van fer en català, euskera o gallec. És a dir, Vox demana que se'ls retiri el sou, el mòbil, la tauleta, el despatx i qualsevol altre mitjà que els hagi proporcionat la cambra baixa. Es tracta dels set diputats d'ERC, els set de Junts, els sis d'EH Bildu, el del BNG i nou de Sumar, que van jurar la Constitució fent referència al mandat de l'1 d'Octubre, a la consecució de la República Catalana, la República Basca o el País Valencià.