El tancament previst de la Central Nuclear d’Almaraz a Extremadura, probablement entre els anys 2027 i 2028, ha començat a generar ja aquest 2025 un moviment en contra de la clausura d’aquesta planta. Els partidaris de mantenir activa la nuclear ho defensen a partir d’arguments econòmics. La presidenta de la Junta d’Extremadura, María Guardiola, ha pres partit a favor d’aquest moviment i està intentant que altres presidents autonòmics de territoris on també hi ha centrals facin un front comú en defensa de l’energia nuclear. De fet, Guardiola ja ha enviat una carta al president de la Generalitat, Salvador Illa, perquè defensi el manteniment de l’activitat a les dues centrals nuclears catalanes, Vandellòs II i Ascó, i a les de la resta de l’Estat espanyol.
A banda d’Illa, Guardiola també reclama que en aquest front s'hi impliquin el president de Castella la Manxa, Emiliano García Page, i al del País Valencià, Carlos Mazón. A la carta, demana als presidents que uneixin esforços per donar “junts la visibilitat que requereix” la continuïtat de les centrals nuclears. Guardiola demana també que participin aquest pròxim dissabte, 18 de gener, a la gran manifestació que se celebrarà a Extremadura per defensar la central d’Almaraz.
“Et convido que reclamem units la continuïtat de la planta i es reverteixi aquest full de ruta fatal per a les nostres regions”, diu la presidenta extremenya a la carta que ha rebut Illa. La presidenta també ofereix suport al president català davant de “qualsevol acció que tingui prevista a partir d’ara, en la línia amb la defensa de la producció de l’energia nuclear”.
L'acord PSC-ERC rebutja l'energia nuclear
La petició que fa Guardiola a Illa no sembla a hores d’ara possible si es té en compte que l’acord d’investidura signat entre ERC i el PSC no permetria donar suport a l’energia nuclear. El pacte que va permetre la investidura d’Illa concreta el rebuig a les centrals nuclears, als grans parcs eòlics i fotovoltaics i a les línies de Molta Alta Tensió (MAT). L’acord entre socialistes i republicans especifica que cal “continuar l’aposta pel nou model energètic català”, que rebutja qualsevol mena d’infraestructura que no siguin petites instal·lacions domèstiques d’autoconsum i comunitats energètiques.
Es tracta, diu l’acord, d’un “model basat en la implementació de les energies renovables, distribuït, participat, desnuclearitzat i amb cohesió territorial, que ha de contribuir a la descarbonització de l'economia, la reducció d'emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) al teixit productiu, al transport i a les nostres llars”. A Catalunya es preveu el tancament progressiu de les centrals nuclears entre 2027 i 2035, en el marc dels compromisos d’Espanya pel que fa a la transició energètica.