L’Assemblea de Madrid està concloent la seva investigació sobre la càtedra que codirigia Begoña Gómez a la Universitat Complutense de Madrid. La comissió d’investigació sobre “programes de càtedres i postgraus” de l’UCM està en la recta final i havia citat aquest matí tres compareixents: Pedro Sánchez (president del govern espanyol), Cristina Álvarez (l’assessora a la Moncloa de la dona del president espanyol) i Juan Carlos Doadrio (l’exvicerector de Relacions Institucionals de l’UCM). L’únic que ha contestat a les preguntes dels diputats ha estat l’últim. El president espanyol s’ha negat a anar a la cambra madrilenya escudant-se en els informes del Consell d’Estat que fixen que no és obligatori que els membres de l’executiu assisteixin a les comissions d’investigació de parlaments autonòmics. L’assessora de la Moncloa sí que hi ha assistit, ja que estava obligada, però s’ha acollit al seu dret a no declarar, com va fer al Senat. I l’exvicerector de l’UCM és l’únic que s’ha pronunciat. De la seva declaració, destaca una frase que ha pronunciat tot just començar. És el que li va dir el rector de la Complutense, Joaquín Goyache, la tardor del 2020 per telèfon per anunciar-li la creació de la càtedra: “Hem de crear una càtedra per a Begoña Gómez, la dona del president. Tens algun inconvenient?”.
Juan Carlos Doadrio, que ha declarat en dues ocasions com a testimoni davant del jutge Juan Carlos Peinado, ha relatat que la conversa va ser entre finals de setembre i principis d’octubre, després que Goyache li enviés diversos missatges de WhatsApp dient que havia de reunir-se amb ell. “No entenia què passava”, ha reconegut. En la trucada en la qual li ho va comunicar, ell li va verbalitzar que no hi tenia inconvenient si els documents estaven “bé” i ambdós van quedar que Begoña Gómez es posés en contacte amb ell. Al cap d’uns dies, la dona de Sánchez li va escriure per correu demanant-li el model de conveni. A més, durant la seva compareixença, ha apuntat que l’aprovació de la càtedra extraordinària va ser “regular administrativament”, però no ho va ser “en les formes”. Així mateix, a preguntes del PP, ha assenyalat que no es va sentir “pressionat” ni “amenaçat” per crear-la, però sí que es va veure “obligat” perquè el rector era el seu “cap”. També ha reconegut que el “va sorprendre” la velocitat a la qual es va tramitar, com si hi hagués “tot un regiment de persones ajudant”, i ha assenyalat que la memòria acadèmica que justificava la idoneïtat de Begoña Gómez per codirigir la càtedra li va venir “feta” i no estava signada per ningú.
L’assistenta de Begoña Gómez a la Moncloa s’acull al seu dret de no declarar
La primera compareixent del matí era Cristina Álvarez, l’assessora de la Moncloa que va ser contractada el 2018 com a assistenta de Begoña Gómez per gestionar la seva agenda pública i privada i portar un control de les seves activitats a efectes de seguretat i que va fer gestions amb un patrocinador a favor de la seva càtedra. El 20 de desembre va declarar com a testimoni davant el jutge Peinado, que fa quinze dies va decidir imputar-la per tràfic d’influències. Igual que va fer al Senat el novembre, s’ha negat a contestar a les preguntes. “M’acullo al meu dret constitucional a no declarar”, ha anunciat pocs minuts després d’arrencar la sessió de la comissió. “He prestat declaració en qualitat de testimoni sobre aquests mateixos fets responent durant més d’una hora les preguntes formulades per les acusacions populars, entre elles Vox, que també està present en aquesta comissió. Tot això en un context en el qual les esmentades acusacions populars afins han sol·licitat la meva imputació”, ha expressat. I, igual que va fer Begoña Gómez fa tres mesos, ha romàs callada tota l’estona.
La comissió d’investigació se suspèn a l’espera del dictamen del Consell d’Estat sobre la compareixença de Pedro Sánchez
Després de les dues compareixences, la sessió de la comissió d’investigació s’ha suspès davant de l’absència de Pedro Sánchez, que estava citat avui i ha eludit anar-hi. L’Assemblea de Madrid va demanar un dictamen al Consell d’Estat, l’òrgan suprem consultiu del govern espanyol, perquè aclareixi si el president espanyol està obligat o no a assistir. I la comissió ha quedat congelada en espera que arribi el veredicte. La Moncloa s’escuda en dictàmens previs del Consell d’Estat (per exemple, sobre l’assistència a les comissions d’investigació del Parlament de Catalunya sobre el cas Pegasus) per justificar l’absència del president espanyol. Els informes previs al·leguen que membres del govern espanyol no tenen obligació de comparèixer en parlaments autonòmics. Amb aquest motiu, el cap de gabinet de Sánchez, Diego Rubio, va enviar ahir una carta al president de la cambra regional, Enrique Ossorio, avançant la plantada del líder socialista esgrimint que l’Assemblea de Madrid no té competències per fiscalitzar el cap de l’executiu estatal.