El periodista Albano Dante Fachin ha acusat el diari The New York Times de parlar d'informes sense proves sobre el president a l'exili, Carles Puigdemont, en relació amb la fake news que simulava l'existència d'una connexió russa amb el procés independentista. El periodista ha remarcat que no els demana les fonts, sinó quin és l'informe d'intel·ligència europeu del qual parlen i que no han explicat.

Fachin va escriure ahir diversos tuits recordant la comunicació de la representació diplomàtica de la UE en el sentit que no tenen cap informe sobre suposades connexions de Catalunya amb els russos relacionades amb el procés. I avui el diari nord-americà l'ha respost reivindicant el seu reportatge, que també va causar molt malestar a Rússia perquè avalava les tesis conspiracionistes que implicaven aquest país en suport dels independentistes catalans.

"M'acaba de contestar el New York Times. La bona notícia és que ho fa en català. La dolenta és que segueix sense explicar a quin "informe d'intel·ligència europeu" es refereix. PD: No. Una cosa és protegir les fonts i una altra és referir-se a informes sense proves", ha indicat Fachin.

Dante Fachin

Fachin ha afegit en declaracions al programa Tot es mou de TV3, que després del posicionament de la UE queda clar que l'informe del qual parlava el diari nord-americà era en realitat un "informe fantasma". "A quin informe fan referència? Ells diuen que no poden dir-ho perquè volen protegir les seves fonts. Si ens està mirant qualsevol estudiant de periodisme de primer de carrera, sap que una cosa és protegir les fonts i una altra cosa molt diferent és no dir quina és la informació. Jo entendria que el NYT no em digués a mi qui li va donar l'informe, però no que no digui quina mena d'informe és, qui l'ha fet, i quin és el seu contingut complet", ha afegit.

El periodista ha recordat que el New York Times "va enganyar els seus lectors amb les armes de destrucció massiva a l'Iraq", i que després va demanar disculpes en un editorial. Ha insistit que no és una qüestió menor, perquè "hi ha un intent deliberat de presentar el moviment sobiranista com un moviment antidemocràtic o fins i tot violent". Fachin ha lamentat que sectors de l'independentisme utilitzessin això per fer batalla interna, i ha recordat que així "ho va fer ERC", en al·lusió a unes declaracions d'Oriol Junqueras. "No fem servir les trampes que ens paren els governs per anar contra els propis", ha demanat.

Carregada de Rahola

 

La periodista Pilar Rahola també ha criticat la informació del New York Times, i ha parlat dels "còmplices". No en deixa cap. El primer, el diari nord-americà: "On és el prestigi del New York Times, gran referent del periodisme internacional? Es dedica a publicar fake news basades en informes falsos per fer agitació política contra el moviment independentista català? No investiga? O va acceptar formar part d'una conxorxa espanyola? Respondrà, farà una rectificació? Demanarà disculpes per difamar els líders catalans, o pensa callar?".

La premsa espanyola tampoc s'escapoleix de la responsabilitat, incloent-hi la catalana. "Desmentireu o tot quedarà en lletra petita i menuda?". Ara bé, la crítica més punyent l'adreça als representants i partits polítics que han intentat treure'n rèdits: "Els que van construir paròdies com Carrizosa, estan ara callats? I pitjor encara: el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i alguns dels seus que van donar-ho per bo: també es disculparan? O com que tot val no cal disculpar-se de res?".