El periodista Albano Dante Fachin ha acusat el Govern i una part de l'independentisme "d'assumir el discurs de Ciutadans" quan aposten per modificar la llei de Política Lingüística per incloure-hi l'ús del castellà a les aules. "Ho veiem en diversos àmbits de la política catalana en els últims anys. Veiem com el Govern i cert sector de l'independentisme assumeixen el discurs de Ciutadans", ha denunciat. Fachin ha insistit al programa Tot es mou de TV3, que la tensió la pateixen els catalanoparlants, que no saben si els seus nets podran parlar català, i ha insistit que si s'han de modificar lleis són les espanyoles. "Qui ha de modificar les lleis és l'Estat espanyol, que té una estructura jurídica i legislativa que fa que els catalans, els catalanoparlants, no tinguin els mateixos drets que els castellanoparlants", ha afegit.
🔴 "Veiem com el govern i cert sector de l’independentisme assumeixen el discurs de Ciutadans." @AlbanoDante76, exdiputat, sobre l'acord per la llengua #TotEsMouTV3
— Tot es mou (@totesmoutv3) March 25, 2022
▶ https://t.co/Y1vM6THdbf pic.twitter.com/oV76yiC4ry
El periodista ha remarcat que el discurs que fan per reivindicar l'acord per canviar la llei de Política Lingüística és fal·laç. "Ens volen fer creure que el que és una derrota, el que és una imposició de l'Estat, és una victòria; i ens ho venen com que estan blindant el català", ha retret. "Estaria molt bé que no ens prenguessin el pèl, estaria molt bé que deixessin d'enganyar. Perquè això no s'ha fet fruit d'un consens o d'un debat democràtic de la societat. Ho han fet perquè avui s'exhauria el termini de la imposició dels jutjats espanyols. Em preocupa moltíssim que el Govern, en compte de dir, "senyors, estem sota la imposició d'un Estat que va contra el català", es fan una foto [a la qual no van assistir ni Junts ni la CUP] i ens volen fer creure que en comptes d'una derrota és una victòria", ha criticat. Segons Fachin, el que han fet és "presentar-se com a blanquejadors de l'Estat espanyol".
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha manifestat avui que el pacte per modificar la llei de Política Lingüística és un bon acord i n'ha reivindicat el seu ampli consens polític. "En qüestió de llengua tots hem de posar tot l'esforç per poder arribar a com més suports millor", ha dit. A més, ha afirmat que el pacte és una resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposava un 25% de castellà a les aules. Pel president, permet superar aquest obstacle "a partir d'un consens polític amplíssim, criteris pedagògics i des d'un punt de vista jurídic amb molta solidesa". "Afavoreix la llengua més dèbil, i la realitat és que la llengua més dèbil en coneixement i en capacitat d'ús a les escoles i instituts de Catalunya, desgraciadament, és el català", ha apuntat. En aquesta mateixa línia, Aragonès ha assegurat que l'acord enforteix la immersió lingüística i manté el model actual.