El referèndum de l'1 d'octubre continua aixecant polseguera a les files dels comuns, Podemos i altres partits d'esquerres a Espanya. Si ahir la disputa va sorgir a partir de les paraules del líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, i això va despertar les crítiques dels republicans Joan Tardà i Gabriel Rufián, avui s'ha afegit al debat a Twitter el líder de Podem, Albano-Dante Fachin.
Garzón va criticar ahir una paraules de Tardà a favor del referèndum comparant els borbons i Bárcenas amb els Pujol. "És legítim voler deixar-nos aquí amb el borbó i Bárcenas i anar de mà dels Pujol. Com ho és creure que això no resol cap problema". Aquestes paraules han generat indignació entre les files independentistes: "Buf, quina pena", ha assegurat Rufián.
Buf, @agarzon, quina pena. Seriosament, quina pena. pic.twitter.com/7aNwRKf7TX
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) 10 de juliol de 2017
És una pena qüestionar un procés on gent decent va de la mà de la dreta cat que, entre altres coses, sosté el PP a Espanya?
— Alberto Garzón (@agarzon) 11 de juliol de 2017
I x què els vots del PDCat valen per a una moció de censura en el Congrés i no valen per a un procés d'autodeterminació en el Parlament?
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) 11 de juliol de 2017
Precisament el PDCAt no va donar suport a la moció perquè va preferir la classe a la nació. La cabra tira a la muntanya: aquí, en CAT i a tot arreu.
— Alberto Garzón (@agarzon) 11 de juliol de 2017
Venja val. Parlant d'ideologia i classe. X què nosaltres anem amb els pujols x el PDCat i vosaltres no aneu amb Chaves i Griñán x el PSOE?
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) 11 de juliol de 2017
Yo nunca he ido con Chaves y Griñan, pues representan los intereses de las empresas que explotan a los andaluces https://t.co/DKYaudAzKP
— Alberto Garzón (@agarzon) 11 de juliol de 2017
Pues igual que yo sé eso tú deberías saber que este proceso nada tiene que ver con un capo autonomista. No le hagas ese favor a la caverna.
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) 11 de juliol de 2017
El problema es que ni Bárcenas es solo Bárcenas ni Pujol es solo Pujol. Y esto es de hace un mes… https://t.co/xvjY6Wkwqh
— Alberto Garzón (@agarzon) 11 de juliol de 2017
Alberto, estás a dos tuits de preguntarme qué pone en mi DNI. Pásate más por aquí. Estás invitado. Salut i República.
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) 11 de juliol de 2017
A partir de llavors ha començat un encreuament de paraules entre tots dos. Garzón s'ha preguntat si era "una pena qüestionar-se un procés on gent decent va de la mà de la dreta catalana", en referència al PDeCAT. Rufián li ha contestat amb una altra pregunta: "I per què els vots del PDeCAT valen per a una moció de censura al Congrés i no valen per a un procés d'autodeterminació al Parlament?", li ha dit el republicà.
Tot seguit, Garzón ha apujat el to i ha assegurat que "cabra avesada a saltar, salta i saltarà: aquí, a Catalunya i a tot arreu" en relació amb el fet que el PDeCAT es va abstenir en la moció de censura. Abans aquestes paraules, Rufián li ha respost amb una altra pregunta: "Per què nosaltres anem amb els Pujol pel PDeCAT i vosaltres no aneu amb Chaves i Griñán pel PSOE?", s'ha qüestionat Rufián, i Garzón li ha contestat amb un contundent: "Jo mai no he anat amb Chaves i Griñán, ja que representen els interessos de les empreses que exploten els andalusos".
Rufián ha volgut concloure la conversa demanant a Garzón que amb les seves crítiques no "li faci el favor a la caverna" i a més l'ha convidat a venir a Catalunya per conèixer la realitat del país.
Fachin s'hi afegeix
Albano-Dante Fachin s'ha afegit al debat sobre el referèndum. Davant de la discussió, un usuari ha preguntat a Garzón si coneixia la diferència entre legitimitat i legalitat. Garzón li ha respost que sí però li ha demanat: "No t'oblidis que no som independentistes".
No fa falta, conec bé els arguments. Però no t'oblidis que no som independentistes.
— Alberto Garzón (@agarzon) 11 de juliol de 2017
Doncs vine a Catalunya un parell de setmanes!
— Albà-Dante Fachin (@AlbanoDante76) 11 de juliol de 2017
Garzón ha afegit que no li agraden "les sagrades escriptures", sinó que prefereix "l'anàlisi de la situació concreta". I aquí és on ha aparegut Fachin, que l'ha convidat a venir a Catalunya "un parell de setmanes".