La Fundació FAES, liderada per l’expresident del govern espanyol José María Aznar, surt a la jugular de Vox per responsabilitzar la formació liderada per Santiago Abascal de la permanència de Pedro Sánchez a la Moncloa. En una nota difosa aquest dilluns, la FAES acusa la formació d’extrema dreta de “contribuir a sabotejar” l’alternativa al PSOE de la qual “diu voler ser part” dispersant i dividint el vot entre Vox i el Partit Popular. “Queda més que acreditat que Vox i Sánchez es retroalimenten actuant com a pols complementaris. Sánchez sense Vox perdria la seva excusa favorita, la seva assegurança de vida”, esgrimeixen. I conclouen que el PSOE “necessita que Vox segueixi allà per dislocar l’articulació d’una alternativa que els seus pobres resultats i la seva total falta d’escrúpols a l’hora de rendibilitzar-los fan més urgent cada dia que passa”.

La FAES lamenta que el rendiment electoral de Vox “es limita a dificultar la possibilitat d’una alternativa al sanchisme”, posa a sobre de la taula el “potencial dispersiu” que ha tingut en les eleccions catalanes, basques i gallegues i assenyala que el 23J Abascal i companyia van afavorir “clarament l’estratègia de mobilització socialista” a causa dels seus “gestos i exhibicions histriòniques” que van servir per “inutilitzar” la victòria del PP. També reproven que la “proximitat” de Vox als “models populistes” allunya el seu projecte del “concurs de prou majories”.

En el seu escrit, la FAES no deixa d’esmentar la “polseguera polèmica aixecada al conclave «conservador» que Vox festeja anualment”, en relació amb l’acte que va organitzar el partit d’Abascal amb Javier Milei i altres líders de la ultradreta mundial fa una setmana, per “donar-se una publicitat” que el govern espanyol “sempre «aviva»”. I qüestiona que “per la passarel·la voxista” hagi “desfilat tota la «dreta alternativa» europea” amb “èmfasis diferents en funció de les urgències electorals de Vox en cada conjuntura, antisistema o «respectable» segons on apunti la brúixola demoscòpica”.

La FAES retreu la complicitat entre Vox i Trump

En el seu escrit, molt crític amb Vox, la FAES també desconfia de la trobada entre Santiago Abascal i Donald Trump que es va produir el febrer en un “moment particularment significatiu”. Dies abans, Trump havia advertit que animaria Rússia a “fer el que li doni la gana” a qualsevol aliat de l’OTAN que consideri incomplidor. La FAES censura que Vox es fotografiés amb Trump just en aquell moment, quan l’expresident nord-americà va ser “més enllà del seu habitual vandalisme” i va fer unes declaracions de la manera “més temerària i perillosa, en el pitjor moment, mentre l’expansionisme rus amenaça equilibris geoestratègics i la mateixa seguretat d’Europa i d’Espanya”. La fundació presidida per Aznar posa en dubte la “fascinació acrítica d’alguns «conservadors» per una cosa tan poc conservadora com el trumpisme” i critica que Trump no té “cap agenda conservadora discernible”.

La FAES també desaprova l’assalt al Capitoli nord-americà per una “turba enfurismada” el 2021, que cataloga de “paroxisme d’irresponsabilitat inèdita en la vida política nord-americana” i titlla “d’imperdonable”. Lamenta que “els esvalotadors es van comportar de manera irresponsable”, igual que “massa congressistes republicans”, que “van coquetejar amb mentides”, i que Trump, que “va convertir el drama en una seriosa amenaça per a l’estabilitat nacional”. “El conspiracionisme de Trump està profundament vinculat a la seva irresponsabilitat”, afegeix. La desautorització de la FAES cap a Trump va més enllà: “Sempre hi va haver una cosa fantasiosa en el comportament de Trump a la presidència, però, amb la pandèmia i les eleccions, el seu escapisme i falta de sentit de la realitat es van fer insostenibles. L’enorme distància entre el seu món de fantasia i el món real va esdevenir insalvable”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!