L'Associació Memòria de Mallorca i les famílies d'Aurora Picornell i d'Antònia i Maria Pascual —republicanes assassinades el 1937— han presentat una denúncia contra el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne (Vox), per un delicte d'odi per haver trencat les fotografies de les tres víctimes durant un ple. Els fets es remunten al passat 18 de juliol, quan durant un ple en el qual, amb els vots de Vox i PP, es va aprovar la presa en consideració d'una proposició per derogar la llei autonòmica de memòria, Le Senne va trencar la foto de les tres víctimes del franquisme que la diputada del PSOE, Mercedes Garrido, tenia a la taula. El president del Parlament va acabar expulsant a les diputades, Mercedes Garrido i Pilar Costa, i des d'aleshores, ha rebut una gran quantitat de crítiques per part de diversos partits polítics, i fins i tot s'han fet mostres de solidaritat amb les víctimes al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya

Falta de respecte a les víctimes

L'associació considera que l'episodi va ser "lamentable" i una "falta de respecte a tres dones assassinades que fereix i menysprea el dolor de les seves famílies i ofèn a tota la ciutadania". Memòria de Mallorca, membres de l'associació a títol individual i familiars de les tres víctimes del franquisme als qui Garrido i Costa homenatjaven en fotografies des de la Mesa del Parlament quan Le Senne va ordenar la seva expulsió, consideren delictiva l'actuació del dirigent de Vox. "De manera agressiva i violenta va arrabassar, va trencar i va tirar al sòl una fotografia d'Aurora Picornell i de les germanes Antònia i Maria Pascual", apunten els impulsors de la denúncia.

Les tres dones, activistes d'esquerres durant la Segona República, van ser afusellades en la nit de Reis de 1937 al costat d'altres dues represaliades que conformen el grup conegut com les Roges del Molinar. Els cossos de les cinc víctimes van estar desaparegudes durant dècades fins que l'octubre de 2022 es van trobar els seus cossos en una fossa comuna del cementiri de Son Coletes de Manacor gràcies al pla de fosses aprovades per l'anterior govern balear en mans de Francina Armengol. Precisament, per aquesta raó denuncien que el gest de Le Senne resulta greument feridora per als seus familiars i un menyspreu al seu dolor.

L'associació entén que el comportament de Le Senne "és constitutiu d'un delicte d'odi tipificat jurídicament i, per tant, la nostra associació, representant d'un col·lectiu de víctimes, amb les respectives famílies afectades directament pels fets, i membres de l'associació, exercim el nostre dret i ens personem com afectades presentant una denúncia penal contra Gabriel Le Senne". L'escrit conclou amb una declaració de l'organització memorialista en solidaritat amb les víctimes del cop d'estat del 1936 i del franquisme, i una reafirmació del seu compromís de treballar per "els drets a la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de no repetició i la memòria".