La família del nen mort a la Rambla el 17-A vol interposar una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per "esclarir els interrogants" que encara es desconeixen sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils. El pare de l'infant, Javier Martínez, ha avançat que la intenció és que els advocats experts en drets humans Alejandro Chehtman i Nico Krisch portin al cas, juntament amb Jaume Alonso Cuevillas i Agustí Carles. Les víctimes tenen temps fins al 6 de setembre per interposar la demanda i fan una crida a rebre donacions per poder assumir els costos judicials. El recurs davant de la justícia europea arriba després que al maig el TC denegués el recurs de les víctimes perquè no hi apreciava "especial transcendència constitucional".

En una publicació a X, l'antic Twitter, Javier Martínez també indica que esperen la reactivació de la comissió d'investigació al Congrés dels Diputats. "El govern de Pedro Sánchez hauria de comprometre's a desclassificar tota la documentació secreta per conèixer què va fallar i complir amb el dret de les víctimes a saber la veritat, com, per exemple, la relació de l'imam amb el CNI", escriu.

Cuevillas confia en el recurs a la justícia europea

L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha assegurat que confia en el recurs al TEDH, que ja estan ultimant, per "saber la veritat". "La justícia europea no té cap implicació, cap parcialitat, i, per tant, no és sospitosa de voler encobrir els serveis secrets espanyols com es pot sospitar de la justícia espanyola", ha indicat. "Volem saber la veritat i Espanya ha posat tots els impediments", ha agregat Cuevillas des de la protesta que aquest dissabte s'ha fet davant de l'Audiència Provincial de Barcelona.

L'advocat ha remarcat que encara hi ha "moltes incògnites" al voltant dels atemptats del 2017 i ha apuntat que el "dret a saber la veritat" és un dret fonamental reconegut per les Nacions Unides. "Se'ns ha acusat de conspiranoics, de buscar teories que només pretenien conspirar contra l'Estat espanyol, i sempre hem respost el mateix: que investiguin ells que tenen mitjans i ens facin callar si és cert que no hi ha cap fil ocult", ha sentenciat.

La cèl·lula de Ripoll

La cèl·lula que va perpetrar els atemptats estava formada per 11 joves, majoritàriament veïns de Ripoll, dels quals 2 van morir en una explosió a Alcanar (Tarragona), episodi que va precipitar l'atropellament improvisat a la Rambla de Barcelona la tarda del 17 d'agost i el posterior atac al passeig marítim de Cambrils, ja durant la matinada del 18 d'agost. Els morts a l'explosió van ser l'imant de Ripoll i agent radicalitzador Abdelbaki Es Satty i Youssef Aalaa, mentre que Houli Chemlal va sobreviure i va ser detingut.

Cinc van ser abatuts pels Mossos d'Esquadra després de l'atemptat de Cambrils (Said Aallaa, Mohammad Hychami, Omar Hychami, Houssaine Abouyaaqoub i Moussa Okabir), mentre que el conductor de la furgoneta i autor material de l'atropellament massiu de la Rambla i que va assassinar d'una punyalada a un jove a Barcelona per fugir al seu vehicle, Younes Abouyaaqoub, va ser neutralitzat a Subirats.

En relació amb els atemptats també es va detenir Driss Oukabir, per llogar la furgoneta usada a l'atropellament de la Rambla, i Said Ben Iazza, per deixar els seus documents d'identitat perquè la cèl·lula adquirís els precursors dels explosius.

Driss Oukabir va ser condemnat a 36 anys de presó, encara que complirà la pena al Marroc, després de la sol·licitud d'expulsió del Ministeri de l'Interior, Mohammad Houli Chemlal va ser condemnat a 43 anys i Said Ben Iazza a 8 anys, que finalment el Tribunal Suprem va reduir el 2023 a 18 mesos de presó, si bé ja es trobava en llibertat condicional des del 2021.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!