Carles Xavier de Borbó-Parma i la seva dona, Anna Maria Cecilia Gualthérie van Weezel, són considerats els reis d’Espanya per la per la branca majoritària del carlisme, que el consideren hereu legítim hereu i titular dinàstic
Tant és així que l’Associació 16 d’abril, que defensa els interessos del carlisme i la recuperació de la memòria històrica del seus fets, noms i idees, anuncia la visita dels “Reis Carles Xavier i Anna Maria” a Barcelona per al proper 8 d’octubre, en ocasió dels “actes de presentació a les Espanyes” del tercer fill de la parella, Carles Enric de Borbó-Parma, considerat l’hereu de la corona ja que té dues germanes grans que, en aplicació de la llei sàlica, no tenen dret a heretar el tron.
Així mateix, l’entitat anuncia que la presentació de l’hereu, nascut a La Haia el 24 d’abril d’aquest 2016, es farà amb un “solemne acte religiós a la Catedral de Barcelona”, després del qual tindrà lloc un “dinar amb la Família Reial”, en que està previst que Carles Xavier pronunciï un discurs.
Hereu dels carlins
Carles Xavier de Borbó-Parma i Orange-Nassau és l’actual titular dinàstic del carlisme com a successor del seu pare, Carles Hug de Borbó-Parma, mort l’any 2010. Nascut el 1970 a Nimega (Països Baixos), a l’octubre de l’any 2000 es va comprometre públicament a recollir l’herència carlina.
L’any 2011, ja mort el seu pare, Carles Xavier va assumir de manera formal les reivindicacions dinàstiques familiars a la Corona de les Espanyes. Per mitjà d’un missatge als carlins, en aquella ocasió Carles Xavier va expressar el seu desig de mantenir-se “fidel als meus avantpassats” amb la intenció de “complir amb els deures i sacrificis que imposa ser avui l’abanderat dinàstic del carlisme”, fent seva l’herència de “Carles V”, és a dir, el germà de Ferran VII que va reivindicar el tron l’any 1833.
Des d’aleshores, Carles Xavier ha participat en diversos actes legitimistes i ha jurat els furs de la Rioja i Navarra com a successor de la dinastia carlina. En aquest últim acte Carles Xavier va utilitzar les llengües castellana i basca.
Defensor del federalisme davant l’independentisme
Malgrat que el carlisme s’associa amb una de les famílies que van donar suport a la rebel·lió militar del 1936, actualment s’ha allunyat del lema tradicionalista i reaccionari ‘Déu, pàtria i furs’ i actualment advoca per idees properes a l’esquerra. És en el marc d’aquest gir ideològic que Carles Xavier s’ha mostrat favorable a una via federalista per resoldre l’encaix de Catalunya a Espanya.