Un detall ha passat inadvertit en l'arxivament de totes les investigacions contra Joan Carles I i les seves corrupteles per part de la Fiscalia. Enmig de tot el rebombori, els dos decrets confirmen que el rei emèrit no va ser l'únic beneficiat pels diners que durant anys va rebre i va ocultar fora d'Espanya. Concretament, sobre les transferències que Joan Carles va rebre entre el 2016 i el 2019 de l'empresari britànic-mexicà Allen Sanginés-Krause, que van ascendir a 516.606, la Fiscalia apunta que no només en va gaudir l'exmonarca. Aquests van acabar beneficiant a "familiars i persones properes" i el mig milió d'euros que va rebre l'emèrit es va destinar a "l'abonament de despeses particulars de Joan Carles de Barbó i Borbó o persones relacionades amb ell, en ser familiars o persones properes d'ell mateix". Amb tot, el text no concreta qui serien aquests Borbons o amics del Borbó que se'n van beneficiar. Per altra banda, l'empresari va destinar un altre mig milió d'euros a pagar viatges en els quals van participar altres membres de la Família Reial.
Sobre aquests, en el seu informe, la Fiscalia assenyala que "no existeix constància de cap contraprestació per les transferències realitzades". Estaven subjectes a l'impost de successions i donacions i l'emèrit va regularitzar-les amb una declaració davant l'Agència Tributària el 9 de desembre del 2020, ingressant 556.412,5 euros, més recàrrecs i interessos de demora. Amb l'arxivament de les investigacions, però, aquest capítol ja estaria resolt.
Viatges pagats a familiars
Tot i que s'ha tancat la investigació, aquesta ha confirmat que durant deu anys l'emèrit es va beneficiar de nombrosos regals i donacions que no va declarar fins que no va tenir cap més remei, ja fa gairebé dos anys. Els últims van ser aquests de Sanginés entre el 2016 i el 2019 i segons el ministeri públic l'empresari va ordenar tot un seguit de transferències des de comptes bancàries sota el seu control, cap a comptes d'Ibercaja i al banc Caminos, a nom del seu antic ajudant de camp.
Per altre costat, l'empresari britànic-mexicà va fer pagaments directes a Viajes El Corte Ingés de gairebé mig milió d'euros (471.673 €) que es van destinar al pagament de viatges efectuats per Joan Carles i els seus familiars o persones properes, detalla la Fiscalia. A més, Sanginés va pagar els serveis sanitaris de Joan Carles durant el 2017 i el 2018 a través de l'entitat Societat de Medicina Antiaging y Loongevidad. L'import? 95.365 euros.
Segons els decrets, la Fiscalia va investigar aquestes prebendes i va demanar les factures per serveis prestats a l'"entorn familiar" a Viajes El Corte Inglés i a altres entitats bancàries. "Tot això per verificar els indicis existents en relació amb les despeses realitzades per Joan Carles i el seu entorn en els exercicis de 2015-2019, i d'aquesta manera, comprovar la veracitat i integritat de la declaració tributària efectuada per a la seva representació", expliquen.
Filles i nets
Però, quins són aquests familiars o persones properes beneficiades? Els investigadors sempre han sospitat en les dues filles de l'emèrit, les infantes Helena i Cristina que han visitat el seu pare en nombroses ocasions a Abu Dabi, i també en dos dels seus nets, els polèmics Froilán i Victoria Federica de Marichalar, fills d'Helena. En aquest sentit, es van detectar diversos pagaments d'Uber i d'altres serveis, que van des d'una egua de competició a una professora de piano.
L'arxivament d'aquestes investigacions era previsible des de mesos enrere i ha acabat arribant en un context molt convuls, marcat per la invasió de Rússia a Ucraïna i també els conflictes interns del PP entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, que ha acabat amb Alberto Núñez-Feijóo com a futur president dels populars. Ara, aquesta carpetada apropa a Joan Carles de nou a Espanya, on somia tornar (diuen els seus amics als mitjans) gairebé des del dia que va fugir a Abu Dabi per la pressió de les investigacions. Amb tot, no se sap si el retorn de l'emèrit serà permanent i s'establirà de nou a Espanya o si només serà una visita.