Els familiars dels presos polítics ha fet sentir la seva veu aquest dimarts a Estrasburg, a la seu del Parlament Europeu, conjuntament amb la dels familiars dels joves d'Altsasu i del grup de suport al raper Valtonyc. Tots ells s'han desplaçat fins a les institucions europees per unir forces i interpel·lar a la UE perquè es posicionin en la causa.
L'acte, que duia per títol Defensant els drets fonamentals a la UE: el cas d'Espanya, i que ha estat organitzat per vuit partits, ERC, el PDeCAT, Podem, PNB, Bildu, BNG, Catalunya en Comú i Izquierda Unida, ha servit perquè els familiars hagin pogut explicar la seva situació personal i també perquè alguns advocats, com Andreu Van den Eynder, hagin aportat la denúncia jurídica del cas. A més, també ha servit perquè els familiars dels joves d'Altsasu, acusats de terrorisme per una baralla de bar, i els del raper Valtonyc hagin pogut internacionalitzar una mica més la seva lluita.
L'acte s'ha fet coincidint amb els 100 dies d'empresonament que ja compten alguns dels presos com els consellers Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull i Josep Rull, sumats als llargs set mesos de presó dels Jordis i del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Quim Forn, i justament avui que és l'aniversari de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.
"L'estat espanyol actua per venjança"
"L'estat espanyol actua per venjança i no per justícia". Així ha denunciat Anna Forn, filla de Joaquim Forn, la situació de presó preventiva que viu el seu pare i els altres presos polítics. En un discurs de cinc minuts, els mateixos que pot utilitzar per parlar amb el seu pare per telèfon des de la presó, tal com s'ha encarregat de recordar, Forn ha assegurat que Espanya viu una "involució democràtica" i ha demanat a la Unió Europea que es posicioni.
"La UE no hauria de permetre que un estat membre actués amb impunitat", ha denunciat la filla del conseller, que també ha criticat l'"arbitrarietat" amb la que actua la justícia espanyol ja que fa una "interpretació capritxosa" del Codi Penal, tot i mostrar-se confiada en l'europea.
Missatge de Romeva als seus excompanys
Anna Forn no ha estat l'única familiar present a l'acte. Una àmplia delegació catalana s'ha acostat també a Estrasburg per denunciar la situació: la dona de Raül Romeva, Diana Riba; Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn; Ferran Pegueroles, fill de Carme Forcadell; Montse Bassa, germana de Dolors Bassa; Xavier Sànchez Picanyol, germà de Jordi Sànchez i Francesc Riera, cunyat d'Oriol Junqueras.
Riba, que també ha tingut oportunitat de dirigir-se als assistents durant l'acte, ha pogut explicar el seu cas i la vulneració dels drets dels seus fills a poder estar amb el seu pare, a més de llegir una carta de Raül Romeva dirigida als eurodiputats. El conseller, que va ser eurodiputat durant deu anys, ha volgut denunciar la seva situació i la de la resta de presos, a més de la dels joves d'Altsasu i del raper Valtonyc. També ha volgut interpel·lar els eurodiputats presents a l'acte a denunciar la situació.
Un "atac" contra tot el moviment independentista
També ha parlat el cunyat d'Oriol Junqueras, Francesc Riera, que ha criticat que Catalunya pateix una "involució democràtica en drets i llibertats" i ha denunciat que si els seus familiars "estiguessin a Bèlgica, Escòcia, Alemanya o Suïssa estarien en llibertat". Per Riera, la presó preventiva "és un disbarat" que ataca el conjunt del moviment independentista. En aquest sentit, ha avisat que l'estat espanyol hagi declarat "tot un govern català, més de mig Parlament i més de dos milions de persones formen part d'una organització criminal".
Finalment, l'advocat Andreu Van den Eynde ha aportat una visió jurídica dels fets, tot denunciant a l'Eurocambra que en el cas dels independentistes empresonats "no es respecta cap garantia processal o jurídica de les parts" i ha assegurat que s'està investigant persones i no fets, en el que ha qualificat com una "causa general".
"Els interrogatoris sobre ideologia són constants: què votes, què penses, i sobretot si renuncies a la teva ideologia. Això se'ls pregunta repetidament als investigats", ha lamentat l'advocat de Junqueras i Romeva. Van den Eynde també ha dit que tenen poca confiança en la justícia espanyola i que és probable que el cas acabi al Tribunal Europeu d'Estrasburg, la seu del qual està a escassos minuts del Parlament Europeu.
Fins a dotze eurodiputats presents
La jornada ha començat amb una breu roda de premsa amb mitjans i després hi hagut un debat amb tots aquells eurodiputats que s'hi vulguin afegir. Entre ells hi havia el flamenc Mark Demesmaeker, la sueca Bodil Valero, l'eslové Ivo Vajgl, el letó Miroslav Mitrofanov, la galesa Jill Evans, el francès José Bové, el portugués António Marinho e Pinto i els eurodiputats de l'estat espanyol Miguel Urban, Ernest Urtasun, Ramon Tremosa, Jordi Solé, Josep-Maria Terricabras.
En aquest punt s'han expressat diversos eurodiputats com Ivo Vajgl o Mark Demesmaeker que han volgut llençar un sentit missatge a les famílies i deixar-los clar que no estan sols.
Vajgl, que és a més president de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, ha assegurat sentir-se "avergonyit per com aquest Parlament Europeu ha reaccionat a la situació a l'Estat". "És hora que aquest Parlament reaccioni amb més sensibilitat davant de la situació catalana", ha dit Vajgl, que també ha denunciat que l'actitud de l'Estat espanyol té com a objectiu "humiliar la persona, trencar-la, aïllar-la i abandonar-la". "Això no hauria de passar a la Unió Europea democràtica", ha dit l'eslovè, remarcant que té "dubtes seriosos" sobre la qualitat de la democràcia a l'Estat.
Per altra banda, el flamenc Demesmaeker ha insistit que la UE "hauria de ser una unió de valors" però que "ara es desintegren". "És una vergonya", ha conclòs, tot llençant un clar missatge als familiars dels presos: "No esteu sols".
També ha parlat el famós eurodiputat francés i activista José Bové i el diputat de Podemos Miguel Urban que han volgut denunciar la situació i donar escalf a les famílies.