Òmnium Cultural, en nom de les famílies de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar, ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per continuar lluitant contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i denunciar la vulneració dels drets de les famílies i l’alumnat que aquesta mesura implica. L’entitat ho fa després que el Tribunal Suprem confirmés la sentència del TSJC el passat mes de juliol i l’objectiu de recórrer al Constitucional és elevar el cas fins a la justícia europea. “Mantindrem el pols ferm contra un tribunal de part, que ignora els criteris pedagògics i s’interposa en el poder legislatiu per imposar el castellà a les aules”, ha declarat el president d’Òmnium, Xavier Antich.
El TSJC va avalar fa gairebé un any, de forma definitiva, que l'escola de Canet de Mar faci una assignatura troncal en castellà. Així, estimava parcialment el recurs dels pares de la criatura en contra de la decisió del Departament d’Ensenyament que li volia denegar. Tanmateix, el tribunal va desestimar la resta del recurs i va decidir mantenir el projecte lingüístic del centre. Així doncs, el TSJC va dictaminar que l'estudiant ha de rebre en castellà, a més de l'assignatura de llengua, "una o algunes àrees de coneixement, competències clau, assignatures o assignatures addicionals que, per la seva importància en el currículum global i la seva càrrega lectiva, es poden considerar com a assignatures principals".
Ara, des d'Òmnium, denuncien que, al llarg de tot el procés judicial, les famílies i el model d’escola en català han quedat desprotegits davant d’un tribunal que “actua com un activista contra la llengua” i que no dubta a saltar-se les lleis aprovades per àmplies majories al Parlament de Catalunya amb la finalitat d’eliminar la immersió lingüística. En aquest context, i per primera vegada en els casos relacionats amb la immersió lingüística, un recurs d'empara presentat per famílies afectades arribarà al Tribunal Constitucional.
Xavier Antich tem que el TSJC s'aprofiti del cas de Canet per establir un precedent
L'oposició de les famílies a la demanda davant del TSJC ha fet possible portar la qüestió a l'alt tribunal i posar en relleu com les decisions del Tribunal Superior impacten en els drets fonamentals de les famílies partidàries de la immersió. Antich ha alertat que “el TSJC està utilitzant casos com el de Canet per establir un precedent que pretén generalitzar a tot el sistema educatiu”. A més, ha criticat durament la intromissió judicial en la política educativa i lingüística del país: “No acceptem que un jutge, que no ha estat escollit per ningú, tingui la legitimitat de desmantellar un model d’escola que compta amb el suport de la comunitat educativa, la immensa majoria de la societat i el suport del 85% del Parlament de Catalunya. L’educació no és una cosa de jutges”. En aquest sentit, Òmnium reafirma el seu compromís incondicional amb la defensa del dret de tot l’alumnat a una educació en català, democràtica i basada en criteris pedagògics que garanteixi la igualtat d’oportunitats.