Pere Aragonès fa pocs dies que treballa com a expresident de la Generalitat de Catalunya des de la seva nova oficina, situada al Pavelló Nord del Palau de Pedralbes, un edifici que el 2022 va passar a mans del Govern català amb ell al capdavant. A sobre de la taula del seu despatx hi té la mateixa rèplica de la portada del còmic L'Estel Misteriós, de Les Aventures de Tintín, que lluïa al seu despatx al Palau de Generalitat. A banda de ser el president més jove, va accedir al càrrec amb només 38 anys, des d'aquest agost Aragonès és també l'expresident més precoç, amb només 41 anys, fet que el diferencia dels seus predecessors al càrrec. Ara ja instal·lat al seu nou lloc de feina, després d'un traspàs al nou Govern de Salvador Illa, Aragonès enceta una etapa amb la voluntat, expliquen fonts de la seva oficina, de preservar el llegat del govern republicà, treballar les relacions amb les institucions europees, i potenciar les polítiques industrials i de recerca. Cal tenir en compte que durant els pròxims quatre anys, Aragonès cobrarà un 80% del sou que tenia com a expresident (en el seu moment se'l va reduir un 15% fins als 136.177 euros anuals i ara en cobrarà 108.941,6), tal com marca l'estatut dels expresidents de la Generalitat. L'oficina, això sí, es mantindrà quan s'acabi aquesta assignació. Quan Aragonès faci 65 anys (en falten 24), tindrà una pensió pública per als expresidents del 60% del salari que tenien quan exercien el càrrec.
Un dels objectius d'Aragonès és així, donar "continuïtat" als projectes que va començar des de Palau, no només des del grup parlamentari d'ERC al Parlament de Catalunya, ara a l'oposició, sinó des del conjunt de les institucions, començant per la Generalitat sota el comandament de Salvador Illa, tot i ser conscient que n'hi haurà que el socialista rebutjarà. Per altra banda, també continuar amb les relacions amb les institucions europees. Durant la legislatura com a president, tant Aragonès com la consellera d'Exteriors d'ençà la sortida de Junts, Meritxell Serret, destacaven el fet d'haver-les recuperat després d'una dècada sense contactes internacionals, i ara, la seva voluntat és mantenir-les. "Tindrem molta feina per explicar les oportunitats que pugui tenir el país en l'àmbit europeu", apunten des de l'oficina de l'expresident en una conversa amb periodistes. A banda, Aragonès, que està col·legiat com a advocat, començarà una tesi doctoral, precisament sobre el desenvolupament de les polítiques industrials en els últims 50 anys.
Retirat de la primera línia
Aragonès va anunciar la seva retirada de la primera línia política el 13 de maig del 2024, només hores després que ERC perdés fins a 13 diputats en les eleccions que ell mateix havia convocat el març després de no poder aprovar els pressupostos de la Generalitat pel 2024 davant el rebuig dels comuns. Des d'aquell dia, ERC, el partit del qual encara és coordinador nacional, es troba immersa en una greu crisi interna i amb un congrés fixat pel 30 de novembre pel qual hi ha quatre precandidatures que es troben en plena recollida d'avals. Aragonès ha manifestat el seu suport públicament a Nova Esquerra Nacional, liderada per Xavier Godàs i Alba Camps, assistint a la seva presentació al costat de Marta Rovira i Marta Vilalta. També ha expressat que si ERC ha d'encetar una nova etapa després del mal cicle polític, és més fàcil fer-ho amb noves cares, és a dir, sense Oriol Junqueras.
Davant d'aquesta retirada de la primera línia, des de l'oficina de l'expresident asseguren que vol ser coherent amb el missatge que va donar tant la nit electoral com l'endemà i no interferir en política interna. És a dir, evitarà seguir l'exemple de Felipe González, que no ha parat de dir la seva en cap moment des que va deixar la presidència del govern espanyol i en els últims anys, fins i tot, en contra de Pedro Sánchez, que pertany al seu propi partit.