El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, vol que tots els membres de les meses electorals i dels locals es facin una PCR o test d'antígens just abans d'obrir els centres a les vuit del matí. En declaracions a Catalunya Ràdio ho ha avançat: “Voldríem fer testos a les persones que han d’anar a una mesa abans que es comenci a votar”.
Aquest matí hi ha una reunió amb la mesa de partits on Peña-López també hi serà present. El dubte serà si es fa una PCR ja que els resultats es tenen 24 hores després.
D'altra banda, també s'haurà de veure quina alternativa es dona si hi ha un positiu més enllà dels suplents que ja es tenen comptabilitzats com qualsevol procés electoral.
El Govern decidirà dilluns si fer testos PCR o d'antígens als membres. La decisió s'ha de prendre en una reunió amb Salut on també es debatrà sobre els EPI integrals que s'han d'oferir per la franja en què es permet el vot de les persones contagiades.
El 14 de febrer sí o sí
Del que sembla que no tenen dubtes és que la data no s'ajornarà: "La data és el 14 i tots a tope, treballem amb una sola data". Així de contundent ha estat Peña-López i reitera que la por "no és cap justificant" per no assistir als drets i deures dels ciutadans que els hi toqui assistir a una mesa. A més, recorda que el treball per garantir un procés ben organitzat ve de fa un any. A tall d'exemple, Peña-López explica el cas de la capital catalana: “A Barcelona, s’han creat un 40% més d’espais per anar a votar que a les darreres eleccions”.
El cost en aquests moments puja als 35 milions d'euros per organitzar els comicis, on ja s'han afegit les subvencions als partits. Si ara es celebressin el mes de maig, es perdrien 25 milions, més de la meitat. La resposta definitiva arribarà el proper 8 de febrer amb la darrera decisió que prengui el TSJC.
El perill de la baixa participació
La decisió de mantenir les eleccions el 14-F per part del TSJC no s'ha pres per unanimitat. Hi ha el vot particular del magistrat José Manuel de Soler Bigas, que es decanta per ajornar els comicis apel·lant al dret a la vida i a la baixa participació que hi pot haver si es manté la data per a la votació.
El magistrat acara els dos drets i conclou que la situació de pandèmia i emergència sanitaria pot provocar una baixa participació que deslegitimi els resultats electorals: "la percepció de la ciutadania, també psicològica, de la situació existent, pot derivar, com ja s'ha apuntat, en una minva de la participació electoral, amb la possibilitat inherent que es tracti de deslegitimar el resultat electoral".