"Cal recordar de tant en tant que a la Mediterrània hi ha molt talent, i hem d'incorporar-lo". L'activista social i fundadora i coordinadora de l'Associació Intercultural Diàlegs de Dona al Raval, Fàtima Ahmed, va reivindicar aquest dijous en un acte organitzat per ElNacional.cat: "Hem de pensar en l'aliança estratègica i sempre amb una mirada femenina". Durant la xerrada col·loqui Catalunya, hub de la Mediterrània, la també guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2022 va reclamar que al país s'unís la part acadèmica, la social i l'empresarial. "És el moment de tenir un hub intercultural. Els països de la Mediterrània del nord no tenen res a veure amb els del sud i ens hem de sumar a la macroregió de la Mediterrània per avançar en accions concretes perquè existeixi aquest diàleg multicultural". Preguntada pel repte que té actualment el territori, Ahmed va demanar que la gent es qüestionés si realment vol que Catalunya sigui "rica, amb talent, antiracista i acollidora". "Els discursos queden molt bonics, però cal avançar amb accions concretes perquè realment existeixi el diàleg multicultural".
"Hem de mirar a ambdues bandes del Mediterrani"
Sobre què hi troba a faltar, l'activista social va afirmar que "estem una mica d'esquenes". Ahmed va explicar davant la comunitat de membres d'ElNacional.cat que molts joves del Marroc no poden fer Erasmus perquè no hi ha "interconnexions". En aquest sentit, la fundadora i coordinadora de l'Associació Intercultural Diàlegs de Dona al Raval va demanar que es mirés a ambdues bandes del Mediterrani "per igual" i que hi hagi "igualtat d'oportunitats". "Hem de ser optimistes i hem de tenir voluntat i ganes per crear accions. Tot queda molt bonic als informes, però hem d'avançar accions concretes perquè existeixi i sigui una realitat el diàleg intercultural al Mediterrani". L'activista va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2022 per la seva aportació al món de l'associacionisme català entre les persones migrades i la integració al nostre país de col·lectius de dones, especialment de religió musulmana. Nascuda al Marroc, va arribar a Barcelona el 1996.
L'acte organitzat al Palau Robert de Barcelona, en el qual es va parlar sobre el paper que ha de tenir Catalunya per esdevenir un hub de la Mediterrània, va comptar amb la participació de la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; el president del Port de Barcelona, Damià Calvet; l'advocat Jordi Domingo i l'activista social Fàtima Ahmed, que van exposar les seves idees i opinions amb motiu del MedCat 2030, una estratègia impulsada pel Govern que es desplega sobre la base de tres eixos —compromís, incidència i aliances—, per fomentar el país com a centre logístic i punt de connexió del Mediterrani.