La Federació Espanyola de Pilota (FEP) no ha encaixat el reconeixement internacional de la selecció d’Euskadi i pensa adoptar les mesures al seu abast per impedir-ho. En un comunicat fet públic, l’organisme espanyol portarà a la justícia ordinària i als tribunals esportius internacionals els acords adoptats per la Federació Internacional de Pilota Basca (FIPV), que el passat 28 de desembre va reconèixer oficialment la selecció basca, la qual cosa obre la porta a poder competir sota la ikurriña en els certàmens internacionals o enfrontar-se a la selecció espanyola en competició oficial. “Es recorrerà tant davant la justícia ordinària com davant del Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS) els acords assemblearis adoptats”, assegura Julián García Angulo, president de la Junta Gestora de la federació, que ha insistit que “utilitzarem totes les eines legals al nostre abast per protegir els drets d’Espanya”, davant el que consideren “un atropellament nacionalista” d’Euskadi, segons s’afirma en el titular del comunicat.

Suport de l'esport espanyol

La Federació Espanyola creu que el reconeixement internacional d’Euskadi, adoptat en l’assemblea de la FIPV, es va donar en un procediment que titlla de "viciat de ple dret i adoptat sota un procediment irregular i opac". L’organisme assegura que defensarà els seus drets amb el suport del Comitè Olímpic Espanyol i l’Associació de l’Esport Espanyol (ADESP). “La Federació Espanyola de Pilota té el suport unànime de l'esport espanyol. En una reunió celebrada aquest dijous 2 de gener al Comitè Olímpic Espanyol (COE), el president del COE, Alejandro Blanco, i el secretari general de l'Associació de l'Esport Espanyol (ADESP), Vicente Martínez, van expressar el seu total suport a les accions legals que s'emprendran. Aquest suport subratlla la importància de defensar la transparència, el respecte a les normes i els interessos d'Espanya en l'àmbit esportiu internacional”, afirma el comunicat. La defensa jurídica estarà liderada per Gonzalo Jiménez Illana, jurista especialitzat en l'àmbit de dret esportiu, que ja va participar el 2023 en l'oposició a una proposta similar de modificació estatutària i que va ser frenada fins i tot abans de poder portar-se a votació, assenyala la FEP. 

La federació “confia” que el Consell Superior d’Esports (CSD) “exerceixi un criteri de prudència i no ratifiqui cap acord derivat d'aquesta Assemblea fins que totes les instàncies legals s'hagin pronunciat”. La legislació actual estableix que hi ha d’haver un acord amb el CSD per ratificar l’oficialitat de la federació basca de pilota, pas que encara queda pendent. La federació espanyola considera “especialment greu que, en una Assemblea celebrada a Espanya i per a un acord que afecta principalment el nostre país, s'hagi recorregut a un procediment disciplinari irregular completament amb l'objectiu d'excloure Espanya d'una votació crucial, en un acte que considerem d'absoluta manca de transparència”.

Espanya no va prendre part en la votació

La FEP destaca que “la gravetat d’aquesta situació” es va posar de manifest per la Unión del Pueblo Navarro (UPN), partit tradicionalment vinculat al PP, que va denunciar una “cacicada” en la votació. El partit navarrès, després del reconeixement d’Euskadi, va denunciar que l'Assemblea havia comptat “únicament amb la representació de set països dels catorze amb dret a vot”, atès que “per diferents motius disciplinaris”, Espanya i Cuba no hi van participar. "Amb els seus vots no hauria tirat endavant la proposta", va posar de manifest la UPN. En aquest sentit, la federació espanyola recorda que el representant de la UPN a la Junta Directiva de la Federació, Javier Trigo, “va presentar la dimissió immediata com a vicepresident en protesta per aquest atropellament. Trigo ha mostrat la seva gran preocupació pel rumb adoptat pel president de la FIPV, Cazaubon, i els interessos que semblen estar guiant aquestes decisions”. El francès Xavier Cazaubon presideix des del 2014 la FIPV, que té la seu central a Pamplona.

Denúncia d’irregularitats

García Angulo afirma en el comunicat que el procediment del reconeixement d’Euskadi va incloure “l'exclusió irregular d'Espanya mitjançant sancions disciplinàries a la seva persona incomplint la mateixa normativa de la FIPV, cosa que va permetre aprovar acords que, altrament, haguessin trobat una forta oposició impossibilitada de facto d’aprovar-se”.  El president de la gestora considera que hi va haver “maniobres per evitar en el futur la jurisdicció del TAS mitjançant modificacions estatutàries tan faltes de transparència que encara ningú no arriba a conèixer”, però insisteix que “els actuals estatuts de la FIPV mantenen aquesta competència, i utilitzarem totes les eines legals al nostre abast per protegir els drets d'Espanya”. 

Tant la Federació de Pilota Basca d’Euskadi com la FIPV han assegurat als micròfons de Radio Euskadi que la federació espanyola hauria pogut exercir el seu dret a vot a través de qualsevol altre membre de la junta gestora que no fos el seu president, García Angulo. “Qualsevol altre directiu de la Federació Espanyola de Pilota podria haver votat, però Angulo hi va anar amb un empleat, en aquest cas el seu nebot, que evidentment no podia votar per no ser directiu. Crec que l'error va ser de la federació”, ha explicat Gotzon Embil, president de la federació basca.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!