L'Assemblea Anual Europea de Periodistes (FEP) celebrada els dies 23 i 24 de maig del 2024 a Pristina, Kosovo, ha encarregat al Comitè Directiu de l'entitat que sol·liciti a les autoritats poloneses la immediata posada en llibertat de Pablo González, el periodista que fa dos anys i quatre mesos que està en una presó de Polònia. "No és tolerable que un país de la Unió Europea tingui empresonat un professional de la informació, amb absoluta opacitat sobre els càrrecs precisos que se l'imputen després de 27 mesos d'empresonament i incomunicat", denuncien des de la FEP.

A més, exigeixen a les autoritats judicials poloneses la màxima transparència en el procés que les autoritats poloneses segueixen contra Pablo González i la ràpida celebració d'un judici just amb totes les garanties, "davant les acusacions i suposades proves que puguin aportar-se". També posen sobre la taula la possibilitat de la seva repatriació a Espanya per celebrar un judici definitiu. 

Manca de transparència

La FEP també constata en un comunicat que des que les autoritats poloneses van detenir Pablo González "no han especificat els detalls que justificarien la seva detenció". "Excepte una vaga acusació d'espionatge", subratllen. Així mateix, recorden que el jutge ha anat prorrogant trimestralment, fins en nou ocasions, l'empresonament de Pablo González i recorden que els seus advocats no van tenir accés als detalls en els quals es basaria l'acusació formal contra el detingut.

"Ha passat la major part de la seva llarga estada a la presó en condicions d'aïllament extrem, amb tot just una hora de sortida al pati i grans limitacions a l'hora de rebre correspondència. Bona part de les cartes que se li envien són retornades als seus destinataris", remarquen des de l'Assemblea Anual Europea de Periodistes, qui, alhora, denuncien que en aquest temps els seus dos fills i la seva família només l'han pogut visitar en dues ocasions. 

Amb doble nacionalitat espanyola i russa

Pablo González és un fotoperiodista nascut a Moscou amb doble nacionalitat espanyola i russa. El seu pare és rus, mentre la seva mare és descendent de republicans acollits a Rússia durant la Guerra Civil espanyola. Així mateix, treballa des de fa anys com a reporter per a diversos mitjans i ha cobert conflictes armats com el de Nagorno-Karabakh, Crimea, Donbàs i Ucraïna. En el moment de la seva detenció es trobava en territori polonès informant sobre l'arribada de refugiats ucraïnesos a Polònia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!