Vox s’ha passat de frenada i ha descarrilat”. És la valoració que ha fet Alberto Núñez Feijóo l’endemà que Santiago Abascal anunciés la ruptura del partit d’extrema dreta amb els populars a les autonomies a conseqüència del pacte del PP amb el govern espanyol per repartir 347 menors immigrants a les diverses comunitats. Un dels dubtes que hi ha ara és la dificultat que tindran els presidents del PP per governar ara que manaran en minoria, sense soci; i si el trencament arribarà també als ajuntaments, perquè Abascal ja ha obert la porta a aquest escenari. Sobre la primera qüestió, Feijóo ha demanat als ultres que “no entorpeixin” en funcionament dels executius, així com “l’imparable canvi polític” que ha d’arribar, a parer seu, a la Moncloa. Els ha acusat, de fet, d'haver ajudat Pedro Sánchez amb la decisió presa aquest dimecres. Sobre la segona, ha asseverat que pel PP no serà. “Mantindrem l’estabilitat en aquells ajuntaments on governem amb altres formacions”, ha assegurat aquest divendres en una roda de premsa des de Génova 13.

Hi ha hagut un moment de la seva compareixença en què s’ha dirigit directament a la desena de milions de persones que viuen a les comunitats on s'han trencat els acords. I ha afirmat que el PP "continuarà endavant amb tots els compromisos". Ha reconegut, però, que aquests executius tindran "algun tipus de dificultat" perquè queden en minoria. "Allà Vox i el seu absurd moviment que imposa als seus càrrecs en cinc comunitats autònomes; no han mesurat la decisió, però a nosaltres això no ens farà desviar ni un mil·límetre l'atenció", ha declarat el líder dels populars. Ha insistit que el divorci del PP amb Vox no “desvia” els populars del seu objectiu “d’oferir” als ciutadans de l’estat espanyol “una alternativa sòlida i útil a l'actual govern d'Espanya".

En aquesta roda de premsa, el líder del PP ha tret pit que la ruptura amb Vox implica que el PP "no s'empassa qualsevol cosa" ni actua condicionat per "cap xantatge de ningú”. Segons Feijóo, el seu partit "té paraula, principis, experiència de govern i maduresa política", i "respon als seus compromisos i també als pactes" com el que havia assumit per al repartiment dels menors immigrants que es troben ara mateix a les Illes Canàries.

 

A parer seu, el divorci amb el partit d’extrema dreta és "esbojarrat". Dit això, ha “agraït” els “serveis prestats pels consellers de Vox". Ha afegit que "segur que entenen que nosaltres no renunciarem als nostres principis ni compromisos, ni a la coherència de la paraula donada".

Ara, a parer del líder popular, "tots els espanyols poden tenir clar que no estem disposats a empassar-nos qualsevol cosa" perquè "el PP complirà sempre la llei, assumirà sempre les responsabilitats com a partit d'Estat i de govern, i serà sempre solidari".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!