El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, no acaba de pair bé el fracàs en el seu intent d’investidura de fa una setmana al Congrés dels Diputats. Després que Felip VI designés Pedro Sánchez com a nou candidat, el cap de files dels conservadors ha explicat, en una entrevista a Onda Cero, que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, va acordar amb el govern espanyol la data per a la seva investidura, que va resultar fallida. A través de les cartes que es van enviar, la balear demostra que Feijóo està mentint i recorda que el calendari es va consensuar.
“Jo li vaig demanar vuit dies i ella em va explicar que havia de ser el 26 [de setembre] pels viatges i l’agenda internacional del president”. El dirigent gallec ha revelat com va ser la negociació amb el Parlament espanyol per posar data a la seva investidura. Però el pitjor de tot, a parer de Feijóo, és que Armengol li va dir que n’havia “parlat” amb La Moncloa. “Ella em va proposar el 26 i jo ho vaig assumir”, ha explicat, sota l’argument que havia de ser la setmana passada, perquè, en cas de no haver-hi cap acord, les eleccions es repetirien el 14 de gener.
En un to de queixa i certa resignació, el líder del PP ha recordat que, durant el setembre, el PSOE es va afartar de dir-li que “havia perdut el temps” i que s’havia endinsat “en el mes de la marmota”. Per això, després que Armengol renunciés a posar data a la investidura de Sánchez i un cop elegit pel cap d’Estat, Feijóo no entén el canvi de criteri i reclama a la presidenta del Congrés que fixi avui mateix la data: “Avui hauria de donar el termini [per al debat d’investidura]; a mi me’l va donar amb 24 hores”.
Armengol demostra que Feijóo menteix
En la rèplica, fonts parlamentàries han recordat que Feijóo va enviar una carta a Armengol demanant un “temps prudencial” per negociar amb la resta de partits. En el contingut de la missiva, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el líder del PP subratlla que, en les tres anteriors legislatures, el temps que va transcórrer entre l’encàrrec del Felip VI i la celebració del debat d’investidura va ser de 33, 46 i 24 dies, respectivament.
A partir del raonament de Feijóo, la presidenta del Congrés va respondre amb una altra carta, on insistia que la data del 26 de setembre l’havien consensuat tots dos telefònicament, perquè, d’aquesta manera, el calendari triat suposava que passessin 35 dies entre la proposta del monarca i el debat, en la línia de les passades legislatures. “Temps suficient perquè pugui realitzar les negociacions que consideri oportunes amb la resta de formacions polítiques”, acaba la carta. I per què Sánchez no té data a hores d'ara i Feijóo la va tenir en 24 hores? Segons fonts parlamentàries, sense posar al calendari la investidura del gallec, “Espanya hauria quedat sine die amb un govern en funcions”. “Ara no: el termini està previst i té fins al 27 de novembre com a límit”, assenyalen les mateixes fonts.
Feijóo: “La investidura no depèn de Sánchez, sinó de Puigdemont”
En l'entrevista radiofònica, segons ha explicat el popular, la investidura “no depèn de Sánchez”, sinó que “depèn d’algú que no està al Congrés, depèn de Carles Puigdemont”, a qui ha definit com “l’home més important” del panorama polític espanyol en l’actualitat. “Mai hem tingut un president del govern que depengui de persones que estan en situació de cerca i captura”. En qualsevol cas, la seva percepció és que Pedro Sánchez està articulant el “govern més inestable de la democràcia” perquè s’haurà de recolzar en 18 partits per tirar endavant uns pressupostos o lleis orgàniques. En aquest sac, Feijóo situa Sumar com una amalgama de partits, al marge dels potencials aliats del PSOE.
A parer de Feijóo, “Espanya no pot acostumar-se a aquest engany en el qual vivim”. I afegeix que el govern espanyol “no es pot assentar en una mentida”, en referència a l’amnistia que reclamen Junts i ERC i que els socialistes no portaven al programa. Per tot això, Feijóo té clar que “sense amnistia” Pedro Sánchez no podrà reeditar quatre anys més a La Moncloa.
Els acords PP-Vox, clau per no assolir la presidència
D’altra banda, Feijóo ha reconegut per primera vegada que els pactes entre el PP i Vox en diferents comunitats autònomes, com el País Valencià, l’Aragó o Extremadura, van ajudar a mobilitzar l’electorat a favor del PSOE el 23-J i, segons els seus càlculs, això li va costar “probablement 10 diputats i, per tant, la majoria absoluta”. En aquest aspecte, Feijóo ha justificat les coalicions amb la ultradreta per evitar repetir eleccions i donar “estabilitat” a les comunitats.