El Partit Popular continua utilitzant el retorn de Carles Puigdemont per disparar contra el govern espanyol. Aquest dilluns, Alberto Núñez Feijóo ha denunciat que el president en l’exili va ser a Barcelona per “cobrar el seu pacte” amb el PSOE a canvi de la investidura de Pedro Sánchez i ha responsabilitzat “al 100%” el president espanyol del “deliri que està vivint” Espanya. El líder del PP, que ha lamentat que la Constitució i el Tribunal Suprem “no consenten” que “un senyor buscat per la justícia faci un tomb per Barcelona i faci un discurs al costat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”, ha denunciat que Puigdemont “va tornar a marxar perquè Sánchez ho va permetre per desídia o per conveniència”. Puigdemont va irrompre dijous a Barcelona poc abans de les nou del matí, va fer un discurs davant de l’Arc de Triomf de Barcelona i es va esfumar davant de 300 Mossos d’Esquadra. L’endemà al matí, el seu advocat, Gonzalo Boye, va assegurar que era fora de l’estat espanyol; a la nit, Puigdemont va publicar un tuit afirmant que era a Waterloo, i dissabte, es van publicar les primeres imatges seves a la Casa de la República.

🔎 La no detenció de Puigdemont provoca alleujament (dissimulat) a la Moncloa i frustració al PP

 

En una entrevista a "Herrera en COPE", que ha estat la seva primera intervenció pública des que va ser intervingut per un despreniment de retina, Alberto Núñez Feijóo ha subratllat que “el control de fronteres li correspon al govern espanyol de manera exclusiva” i ha esgrimit que el Centre Nacional d’Intel·ligència “hauria d’haver sabut on va dormir Puigdemont”. El president del PP ha recordat que el president a l’exili “va anunciar” el dia que arribava i “va muntar” una estructura per fer un míting amb megafonia. “Hem tornat a fer el ridícul”, ha conclòs. Davant d’aquestes “negligències”, el PP va reclamar la setmana passada el cessament del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Feijóo convocarà el setembre els presidents autonòmics per combatre el pacte PSC-ERC

Així mateix, Alberto Núñez Feijóo ha anunciat que el setembre convocarà tots els presidents autonòmics per “defensar la igualtat de tots els espanyols” després del pacte entre ERC i el PSC perquè Catalunya surti del sistema comú de finançament. El líder del PP, que ha criticat que Sánchez continuï sense convocar la Conferència de Presidents malgrat la petició que li van fer tots els presidents populars, ha posat en relleu que ell farà aquest pas perquè Espanya està davant d’una “urgència nacional” i al “límit” que els espanyols “no tinguin els mateixos drets en educació i sanitat”. “Tenim un desafiament històric, que és mantenir l’estat de benestar solidari al nostre país”, ha reblat.

I ha enviat un missatge als dirigents del PSOE: “Els que vulguin mantenir una biografia política coherent amb la traçabilitat del PSOE estan cridats que això no s’aprovi al Congrés, el PSOE està en un moment existencial i s'hi juga l'existència i supervivència”. A més, ha considerat que la Constitució “s’ha derogat verbalment” i “se n’està construint una altra”. “Estem començant a veure que Espanya no és una nació, és un estat plurinacional, que ja no hi ha un estat de les autonomies, sinó un estat de nacions i que el govern espanyol parla d’estat confederal”, ha esgrimit.

Feijóo augura que el govern espanyol plantejarà un referèndum no vinculant

Mirant al futur, el PP vaticina que el pas següent en l’aliança entre el PSOE i l’independentisme serà que el govern espanyol posi sobre la taula un “referèndum no vinculant dins de l’Estatut”. “Hem d’estar preparats perquè s’inclogui en l’agenda i es pugui materialitzar, veurem en quin moment i en quina forma”, ha argumentat Feijóo. Tanmateix, els populars també van argumentar repetidament després de les eleccions del 12-M que el PSC acabaria facilitant la investidura de Puigdemont per ordre de Sánchez i, com és ben sabut, això no ha passat. En la mateixa línia de les paraules de Dolors Montserrat, que dilluns passat va assegurar que Illa serà el president “més independentista” de la història, Feijóo ha afirmat que el líder del PSC ha arribat al Palau de la Generalitat perquè “ha acceptat un programa independentista”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!