El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat aquest dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de “trencar en dos la Fiscalia i obligar-la a actuar en contra de la seva consciència” després que la Junta de Fiscals de Sala avalés aquest dimarts, dividida, demanar l’amnistia total als líders del procés, encara que els jutges espanyols els vegin culpables d’un delicte de malversació. Es tracta de la tesi del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que es va imposar per una mínima majoria en aquesta reunió. Els líders del PP i del PSOE s’han tornat a veure les cares al Congrés dels Diputats, en la sessió de control a l’executiu espanyol. El cap de l’oposició ha criticat que Sánchez prometi un pla de qualitat democràtica al mateix temps que el ministre Óscar Puente “es rigui de les persones desaparegudes, acusi un president estranger de ser un drogoaddicte i acusi un ciutadà (el comunicador ultra Vito Quiles) de ser un sac de merda”.

 

La primera resposta de Pedro Sánchez ha sigut opinar que “Espanya és una democràcia plena”, però que hi ha alguns “peròs”, com és el bloqueig per part del PP de la renovació del Consell General del Poder Judicial. “Cada cop que hi ha una opció d’entendre’ns, s'imposen els seus caps, que són Aznar, Ayuso i Abascal; avui quin Feijóo tindrem? El de la Constitució o el que obeeix els seus caps?”, s’ha preguntat Sánchez en aquest enfrontament dialèctic. El líder del PP li ha respost al seu principal adversari polític que “el seu problema no és el CGPJ, sinó la justícia”. Així, s’ha queixat que “quan hi ha indicis que un polític o un familiar del president ha comès delictes, cal que segui al banc davant dels jutges”.

Feijóo, sobre un acord amb el PSOE pel CGPJ: “Ho intentarem”

Ara bé, Feijóo sí que ha mostrat voluntat d’acord amb el PSOE sobre aquesta qüestió escassos minuts abans de començar el seu cara a cara amb Pedro Sánchez. Preguntat per la premsa als passadissos de la cambra baixa sobre si existeix possibilitat de pacte, Feijóo ha respost: “Ho intentarem”. I ha creuat els dits perquè el PSOE no “trenqui” la possibilitat d’entesa aquesta vegada. Cal insistir que la formació política que ha bloquejat la renovació de la cúpula dels jutges espanyols és el PP: el CGPJ té una majoria conservadora i està caducada des de fa ja cinc anys.

Sánchez, en la seva rèplica a Alberto Núñez Feijóo, ha promès que el PSOE “garantirà” el compliment de la Constitució; “amb vostès o sense”. Així, ha lamentat que el líder del PP es queixi de la regeneració democràtica quan el seu partit ha impulsat en algunes comunitats autònomes lleis de memòria democràtica que van en contra de l’aprovada pel PSOE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!