El PP rebutja de soca-rel el finançament singular per a Catalunya. Els populars auguren el naufragi de la possibilitat que s’ha obert a estudiar el govern espanyol i avisen que plantaran la batalla judicial per frenar-la. “No crec que hi hagi una sola comunitat autònoma a Espanya que estigui d’acord amb un finançament singular d’una comunitat en contra de les altres, no existeix aquesta possibilitat”, ha verbalitzat Alberto Núñez Feijóo des de Brussel·les. Després de participar en la cimera del Partit Popular Europeu, ha considerat que, des que en la dècada del 1980 es van aprovar els estatuts d’autonomia, “mai ha passat” que hi hagi un finançament que “surti de l’escenari de la multilateralitat del Consell de Política Fiscal i Financera”, l’òrgan que reuneix els consellers d’Hisenda autonòmics amb el Ministeri d’Hisenda. Feijóo ha subratllat que un finançament singular està “abocat al fracàs” i “fora de l’ordenament jurídic i dels principis bàsics que s’han mantingut durant 45 anys”, i ha reclamat seguir el que fixa la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). “Estic convençut que no hi ha cap president autonòmic, del PSOE o del PP, que estigui disposat a renunciar al que li pertany i al que li correspon en benefici d’una única comunitat”, ha conclòs.

 

La reacció de Feijóo es produeix l’endemà que Pedro Sánchez reconegués que un finançament singular per a Catalunya és “factible” i recordés que el PSOE ho va acordar amb ERC per a la seva investidura. El president espanyol considera que “és compatible millorar el sistema de finançament autonòmic des del pla multilateral i alhora articular un finançament singular per a un territori tan important com Catalunya”. Tanmateix, el PSOE ha desinflat la idea del finançament singular i s’ha oposat taxativament a un “concert” econòmic per a Catalunya. “És innegable que qui tingui més transferències tingui més mitjans econòmics”, però “on no és el PSOE és en el concert”, ha confessat la portaveu socialista, Esther Peña.

Els barons del PP surten en tromba per oposar-se al finançament singular

Els governs encapçalats pel PP ja han advertit que donaran la batalla judicial. El president de Múrcia, Fernando López Miras, ha afirmat que la proposta és “una barbaritat des del punt de vista jurídic i polític” i ha avisat que un finançament singular “incompleix totalment” l’article 2 de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes, que ha esgrimit que estableix que “el sistema d’ingressos de les comunitats autònomes no pot estar basat en privilegis socials o econòmics”. “Tots aportem a la caixa comuna i després es redistribueix la riquesa perquè, visquis on visquis, tinguis igualtat a l’hora d’accedir a sanitat, educació i cobertures socials, i Sánchez es carrega això, la solidaritat i la igualtat entre tots els espanyols”, ha arguït en una entrevista a Antena 3.

S’hi ha sumat el president de l’Aragó, Jorge Azcón, que ha acusat Sánchez de “voler comprar poder amb els diners de tots” i de pretendre “trencar amb la igualtat, la solidaritat i amb un sistema que és just”. Així mateix, en una entrevista en Telecinco, el líder popular ha advertit que el seu govern “donarà la batalla” i “lluitarà amb dents i ungles” per defensar que Espanya “continuï sent un país just i solidari”. Segons ha dit, això pot passar per un recurs d’inconstitucionalitat, esgrimint que el finançament singular “trenca amb la solidaritat territorial” emparada a la Constitució, i “per ser al carrer”.

Els que també s’han pronunciat han estat els presidents d’Andalusia, Castella i Lleó i Galícia. Juan Manuel Moreno Bonilla ha expressat “amb fermesa, determinació i serietat” que “mai” permetran “estar per sota de ningú i no poder competir en igualtat d’oportunitats amb la resta de territoris”. “No ens sembla just que un andalús rebi menys que un altre espanyol”, ha apuntat, i ha demanat construir el finançament autonòmic “sobre la base de la solidaritat entre els diferents territoris” per garantir que “hi hagi igualtat entre els espanyols”.

Més veus. Alfonso Fernández Mañueco ha acusat el PSOE de voler “comprar la Generalitat amb els diners de tots” i de passar “de la solidaritat dels territoris a la singularitat dels privilegis als seus amics”. “Si l’amnistia va ser una traïció, l’acord en matèria de finançament és un robatori”, ha reblat. Per la seva banda, Alfonso Rueda ha verbalitzat el seu “absolut desacord” i ha etzibat a Sánchez que no “li interessa parlar de manera multilateral”, sinó només la “bilateralitat amb territoris concrets”. “Ja sabem el que ens va costar la investidura de Sánchez, ara hem de veure el que ens costarà la investidura d’Illa”, ha afegit.

José María Aznar carrega contra el finançament singular: “Tots els espanyols pagarem el cop d’estat”

Qui també ha volgut disparar contra el finançament singular ha estat José María Aznar: “Milions d’espanyols pagarem el cop d’estat i finançarem la irresponsabilitat administrativa dels governants separatistes catalans”, ha expressat durant la inauguració de la quarta jornada del cicle “Claus del nostre temps”. L’expresident espanyol ha catalogat els successius governs independentistes de “malgastadors” i de “totalment incompetents administrativament” i ha criticat el “desmuntatge constitucional” que considera que està duent a terme Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!