Primer cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo després de les eleccions europees i de l’entrada en vigor de la llei d’amnistia. Tots dos han topat aquest dimecres a primera hora al Congrés dels Diputats, en la sessió de control al govern espanyol. L’endemà que alguns jutges ja hagin començat a plantar cara a l’amnistia, el líder del PP ha advertit el cap de l’executiu que “ja s’ha vist que l’aplicació de la llei no serà bufar i fer ampolles”. El cas és que aquest dimarts el jutge Pablo Llarena va decidir mantenir l’ordre de detenció a Carles Puigdemont, el Tribunal de Comptes va aplanar el camí per presentar qüestions prejudicials al TJUE, i ja hi ha remor de togues, perquè els fiscals del Suprem es neguen, ara per ara, a demanar l’exoneració de responsabilitats a Puigdemont i Junqueras pel delicte de malversació.

Feijóo ha advertit que les pedres a la sabata de la llei d’amnistia són un obstacle més dels que s’ha trobat Pedro Sánchez després del 9-J: “S’ha posat al descobert la manipulació fraudulenta del CIS, la justícia li ha hagut de demanar que la deixi treballar en pau, ha estafat els votants de Catalunya lliurant la presidència del Parlament als independentistes, i una de les seves vicepresidentes ha dimitit només una miqueta”. Ha lamentat, a més, que el govern espanyol “retingués” la llei d’amnistia i en demorés l'entrada en vigor per a després de les eleccions europees. I no ha acabat aquí. Ha sucat pa en el nou escàndol de presumpta corrupció que esquitxa l’entorn del president espanyol: “Vostè i el seu entorn estan acorralats; una altra persona del seu cercle més íntim també està investigada per corrupció”.

Finalment, i després d’haver assenyalat a Sánchez que els seus socis parlamentaris l’han deixat plantat darrerament al Congrés dels Diputats, Feijóo ha celebrat que “el gust” de guanyar les eleccions europees ha acabat sent del PP. “Vostè no té un govern sòlid, ni una majoria garantida, ni pressupostos, ni suport a les urnes; deixi-ho estar ja”, ha suplicat Feijóo, a banda de preguntar-li si finalment li acabarà “lliurant la Generalitat a Puigdemont” per tal de “governar una miqueta més”.

Sánchez situa el PP com un partit d’ultradreta més

La resposta de Sánchez ha seguit l’esquema habitual. Ha emmarcat els embats del PP en allò que ell anomena la “màquina del fang”, però ha començat el seu discurs felicitant Feijóo pels seus resultats a les eleccions europees, perquè “amb els seus resultats ha aconseguit que els seus el mantinguin al capdavant del PP fent oposició una mica més”.

Durant la seva rèplica, el president del govern espanyol ha lamentat que Feijóo “no va reconèixer el resultat de les urnes del 23-J”. “I ara vol una moció de censura”, ha criticat Sánchez, cosa que ha emmarcat en un “galimaties”. Dit això, ha culpat el PP de l’èxit electoral de la formació ultra ‘Se Acabó la Fiesta’ a les eleccions europees. “És responsabilitat seva, a conseqüència de la polarització i el seu discurs ultradretà”, ha assenyalat el líder socialista, que ha acabat la seva intervenció dient que “quan hi hagi eleccions generals el 2027, es presentaran tres ultradretes”, i “el guanyarem a vostè, a Abascal i a Alvise”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!