Nou oferiment d’Alberto Núñez Feijóo per intentar fer caure Pedro Sánchez. Però sense opcions de prosperar. Després de la declaració a l’Audiència Nacional de Víctor de Aldama, l’aconseguidor del cas Koldo, el Partit Popular recupera els cants de sirena als socis habituals del PSOE, malgrat que reconeix que l’aritmètica parlamentària està lluny de fer-ho possible. “No tinc els vots per canviar el govern espanyol”, ha reconegut el líder del PP en una declaració al Congrés dels Diputats sense preguntes. “Però si algun dels socis vol posar fi a tot això, que sàpiguen que estic a disposició per obrir una nova etapa al nostre país”, ha subratllat. Sense esmentar-la, ha apel·lat a una moció de censura. És la reacció immediata dels populars després que Aldama hagi vinculat Pedro Sánchez amb el cas Koldo en la seva declaració davant del jutge: ha explicat que el líder del PSOE el va voler conèixer en persona, que li va donar les “gràcies” pel que estava “fent amb la seva dona” i que va ser ell qui va imposar Koldo García com a assessor de José Luis Ábalos. Arran de tot això, Alberto Núñez Feijóo ha convidat els socis habituals de Pedro Sánchez a “preguntar-se què hi guanyen protegint aquesta podridura”. “Sánchez ha de dimitir i el seu govern se n'ha d'anar amb ell, si li queda una mica de dignitat, vagin-se’n ja”, ha reblat.

 

Em tenen informat”, li hauria dit Pedro Sánchez a Víctor de Aldama, segons el relat que ha fet al jutge Ismael Moreno. A més, l’aconseguidor de la trama Koldo ha apuntat que Koldo García mantenia una relació directa amb el president espanyol. Així mateix, ha assegurat davant del magistrat que va pagar 15.000 euros a Santos Cerdán (secretari d’organització del PSOE), 250.000 euros a José Luis Ábalos i 100.000 euros a Koldo García (exassessor d’Ábalos) i que Ángel Víctor Torres (l’aleshores president de les Canàries i actual ministre de Política Territorial) li va demanar 50.000 euros. El PSOE l'acusa de mentir i es querellarà contra ell.

Alberto Núñez Feijóo considera que totes aquestes informacions s’encaminen cap al “cas Sánchez” i que, davant d’això, “toca actuar”. Ara bé, el líder del PP no ha anunciat cap acció concreta ni ha confirmat contactes amb els grups parlamentaris per promoure una moció de censura. Fonts del seu entorn, preguntades pels partits que intenta seduir, es limiten a reiterar que ell ha al·ludit a tots els socis. Tanmateix, conscient que la suma del PP, Vox i UPN —els suports que tindria garantits— es queda en 171 vots, insuficients perquè prosperi la moció de censura, no gosa fer el pas. Fa un mes, Vox es va mostrar disposat a donar suport a una moció de censura amb Junts i PNB si després es convoquen eleccions. A finals de setembre de l’any passat, Alberto Núñez Feijóo es va sotmetre a un debat d’investidura al·legant que era el guanyador de les eleccions del 23-J. En aquell moment, només va aconseguir l’aval de Vox, de Coalició Canària (que posteriorment va votar a favor de Sánchez) i d’UPN.

“Una situació de punt final de la credibilitat de Sánchez”

En una declaració de poc menys de deu minuts al Congrés dels Diputats, Alberto Núñez Feijóo ha catalogat Víctor de Aldama com “l’íntim amic” del govern espanyol i ha considerat que les seves afirmacions condueixen a una “situació de punt final de la credibilitat de Sánchez, del seu govern, del seu entorn familiar i del seu partit”. Per al líder del PP, l’actual president espanyol és el “més dèbil, més xantatgable i més sota sospita” que hi ha hagut mai a la democràcia espanyola. “Sánchez i els seus han mentit els espanyols amb una fredor que espanta”, ha lamentat Feijóo. “El que s’ha confirmat a l’Audiència Nacional és que el govern espanyol fa pudor de mentides i corrupció”, ha conclòs.

Una moció de censura en el “context adequat”

No és la primera vegada que el fantasma d’una moció de censura plana sobre la política espanyola els últims mesos. El mes de juny, a les portes de les eleccions europees, lluny de refusar-la, com havia fet altres vegades, Feijóo es va mostrar predisposat a estudiar-la. Això sí, en una entrevista a Espejo Público d’Antena 3, la va condicionar a tenir el “context adequat” i a “pensar que pot ser útil en aquest context”. “És ciència-ficció pensar que si el PP aconsegueix una victòria molt rotunda a les eleccions europees es plantegi presentar una moció de censura i Junts pugui votar-hi a favor?”, li va preguntar Susanna Griso. I Feijóo va apel·lar al vot el 9-J sense descartar que això fos una possibilitat: “Si la majoria social que no està d’acord amb el que està passant esdevé majoria electoral i el 9 de juny envien un missatge, tots els ciutadans veurem més pròxim el final del túnel. Quines eines farem servir? Totes les que considerem oportunes. La que vostè esmenta és una eina? Sí, per a això cal tenir el context adequat i pensar que pot ser útil en aquest context”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!