Alberto Núñez Feijóo fa una crida a la “unitat” per fer front a la guerra comercial impulsada per Donald Trump. El líder del PP s’ha reunit aquest matí amb els sectors afectats i amb els consellers de les comunitats autònomes governades pels populars per traçar un pla d’actuació per respondre als aranzels imposats per l’administració dels Estats Units. “La millor actitud és treballar junts per superar-ho. El meu deure és oferir la millor alternativa i ho farem dient la veritat i fomentant la unitat de la societat espanyola”, ha proclamat en una intervenció en obert en una sala sense periodistes i sense preguntes. “Saben molt bé que en política no hi ha xecs en blanc. Espero que el govern espanyol escolti i entengui que la feina que hi ha al davant és ingent, molt més àmplia del que ens han posat a sobre de la taula”, ha verbalitzat. “Crec que el govern espanyol central ha plantejat un pla amb un efecte de molt curt termini. Limitar-se a proveir de liquiditat mitjançant avals i préstecs i a reciclar partides pressupostàries prèviament existents és totalment insuficient”, ha afegit. I ha considerat que el reial decret llei que preveu aprovar demà el Consell de Ministres té “marge de millora”.
Es referia al pla anunciat la setmana passada per Pedro Sánchez, que implica mobilitzar 14.100 milions d’euros. Alberto Núñez Feijóo ha reconegut que té “elements encertats”, però ha lamentat que encara es troba en una “situació embrionària”. “Tenim la impressió que són conscients de la magnitud de l’amenaça i això és positiu i també agraeixo de forma expressa que se’ns hagi remès el projecte de reial decret”, ha afegit. Ara bé, el líder del PP ha argumentat que, estant davant d’un “nou paradigma” que no serà “quelcom transitori”, no és suficient circumscriure la resposta a un “pla de xoc a curt termini” i, per tant, “no val només una resposta temporal”, que, a parer seu, és “l’únic que ofereix el govern espanyol”. “Hem de preparar-nos i prendre decisions estructurals, que si ja abans d’això eren necessàries, ara són imprescindibles”, ha reblat. I, en les seves apel·lacions a la unitat, ha justificat que, davant d’una guerra comercial, “estar dividits no suma res”. “No podem fer la guerra cada un pel nostre compte”, ha postil·lat.
“Això no es liquida amb uns suports temporals que ens permetin arribar a la Setmana Santa i després a una altra cosa, això és una feina de llarg recorregut”, ha insistit. I ha afirmat que la resposta ha de ser “integral i no només financera” i que “falta un pla real del govern espanyol per a un nou escenari comercial que exigeix decisions de molt més calat”. Així mateix, ha reclamat que les decisions que adoptin la Moncloa siguin més transversals: “No concerneix només un ministeri dels 22”. “On són les mesures dels altres ministeris? On són les mesures del Ministeri d’Hisenda, d’Energia, d’Agricultura, de Ciència, d’Indústria o de Treball?”, s’ha preguntat.
“De veritat algú es creu algun pla en aquest país?”
Al final del seu discurs, Alberto Núñez Feijóo ha retret al govern espanyol que vulgui “encarar aquesta nova situació sense un full de ruta” i ha plantejat tres propostes “imprescindibles” més: “Un pla de competitivitat industrial, una revisió de la política fiscal i comptar amb uns pressupostos”. Entre les línies d’actuació, ha demanat allargar la vida útil de les centrals nuclears, eliminar l’impost producció elèctrica (com va aconseguir el PP al Congrés de la mà de Junts i ERC en una llei que la Moncloa va acabar retirant del Congrés) i un pla d’infraestructures hidràuliques per “assegurar la disponibilitat d’aigua”. A més, ha tornat a defensar que la reforma fiscal “no pot ajornar-se” i ha esgrimit “no es pot reivindicar el lliure comerç fora quan dins d’Espanya es posa en pràctica una política econòmica cada vegada més tutelada i més proteccionista”. Entre altres coses, els populars demanen reduir les cotitzacions fiscals als sectors més afectats, ajustar l’Impost de Societats i rebaixar l’IRPF.
Finalment, Feijóo ha tornat a reclamar uns pressupostos generals: “Si la conclusió de tota aquesta nova situació és econòmica, és que no s’han de presentar uns pressupostos, és que el govern espanyol és encara més perdut del que semblava. Sense majoria i sense pressupostos”, ha lamentat el líder del PP. “De veritat algú es creu algun pla en aquest país? Espanya no pot conformar-se a prorrogar la pròrroga d’uns pressupostos que venen dels temps d’una altra legislatura, dels temps del president Biden”, ha reblat. A més, ha expressat els seus “seriosos dubtes” que els fons resignats dels Next Generation “arribin als sectors afectats”. “Els diners que es van prometre per als afectats per la pandèmia o per la DANA ara s’ofereixen als afectats pels aranzels. El lògic és pensar que qui ha estat ineficaç en l’execució d’aquests fons fins ara tornarà a ser-ho. Per això tornem a demanar que es compti amb les comunitats autònomes per a aquesta tasca”, ha verbalitzat.
El full de ruta del PP per fer front als aranzels de Trump
Al llarg de la seva intervenció, Alberto Núñez Feijóo ha apuntat quina és la línia d’actuació del PP i quines són les propostes que els populars volen que s’introdueixin al decret que el Consell de Ministres aprovarà demà. D’entrada, aposta per una combinació de “fermesa, diplomàcia i intel·ligència” i per “actuar amb una sola veu des de la Unió Europea” amb l’objectiu de “preservar en la mesura possible la relació bilateral més pròspera del món” entre els Estats Units i la Unió Europea i tenint com a horitzó la “desescalada dels aranzels”. De cara a la Moncloa, ha reclamat que el mecanisme d’assignació dels ajuts sigui “transparent i flexible” perquè els afectats els utilitzin en funció de les seves necessitats i que s’aprovi una baixada de cotitzacions i incentius fiscals que tinguin “més intensitat a les empreses més exposades i més vulnerables”.
En clau comunitària, ha demanat que es constitueixi un “fons amb els recursos que es recaptin a conseqüència de les contramesures aranzelàries” per redistribuir-lo entre els sectors afectats en funció del seu impacte, que “s’accelerin les feines de simplificació administrativa i eliminació de traves burocràtiques per a les empreses”, que s’aprovin com més aviat millor els acords comercials amb l’Índia, Corea del Sud, Singapur i Mercosur i que es dissenyi un pla de “reforç de les polítiques duaneres” i “vigilància de mercat que garanteixi que els productes que s’importin assoleixin els estàndards de seguretat i ambientals”.