El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha mostrat aquest dissabte com a garant del català, el basc i el gallec pel sol fet d’haver governat durant anys la Xunta de Galícia. “Respecto profundament les llengües d’Espanya” perquè “sé què és una nacionalitat històrica”, ha dit en un acte a Vitòria dies després que el seu partit i Vox decidissin perseguir el català i vetar revistes fetes en aquesta llengua, com Cavall Fort. “Soc perfectament conscient que és una obligació a Galícia, Euskadi i a la resta de pobles d’Espanya garantir el bilingüisme, la cultura pròpia i la unitat d’Espanya”, ha afegit. 

"Una persona de fiar"

En aquest acte a Vitòria, el candidat del PP a les eleccions generals per substituir Pedro Sánchez a la presidència del govern espanyol ha assegurat als bascos que ell “és una persona de fiar”. Ha dit, també, que la seva forma d’entendre la política s’assembla molt més a “la forma d’entendre la vida” dels ciutadans d’Euskadi que no pas del “sanchisme”. Ho ha rematat afirmant que l’executiu presidit per Pedro Sánchez no pot anomenar-se “govern d’Espanya” si està constantment pactant amb l’independentisme al Congrés dels Diputats

En els seus atacs a l’encara president del govern espanyol, l’aspirant a pispar-li el càrrec ha assegurat que l’executiu de Sánchez pot dir-se, en tot cas, “govern de resistència o govern de les ànsies de poder”. Així, ha lamentat que Pedro Sánchez estigui “sotmès a les coaccions de partits que tenen com a únic objectiu marxar d’Espanya”. Dit això, ha tret pit del PP com a “govern d’Estat” i ha defensat una política econòmica diferent de la de l’actual govern espanyol, basada en la baixada d’impostos. "Espanya no va com una moto, cal canviar el motorista perquè torni a anar com una moto", ha dit.

El tour de Feijóo

Feijóo ha fet aquestes declaracions a Vitòria, poc abans d’iniciar una ruta pel nord de l’Estat que passaria per Logronyo al migdia i per Pamplona a la tarda. Aquest diumenge anirà a Saragossa i a Guadalajara. Abans d’entrar en els actes centrals de campanya ha aprofitat, també, per denunciar en una entrevista a la COPE el canvi de posició del PSOE davant del Sàhara Occidental i el Marroc en aquesta última legislatura. “Treballarem amb ells, però sense enganyar ningú” si Feijóo arriba mai a la Moncloa, ha manifestat el líder del PP. 

Més tard, en el seu acte a Vitòria, també ha manifestat que el PP "és un partit d'Estat i l'únic que pot portar el canvi a Espanya". En aquest sentit, s'ha dirigit als bascos per assegurar: "Si vostès voten al PSE-EE estaran votant el sanchisme; si voten als de Podemos, que ara sembla ser que es diuen Sumar, estan votant al sanchisme; si vostès voten a l'independentisme de Bildu, ja ho ha dit el senyor Otegi, secundaran demanant-li no sé quantes coses, al sanchisme; i si vostès voten al PNB, votaran al sanchisme, perquè el PNB vol que governi Sánchez".

A la recerca d'una majoria que eviti pactar amb Vox

En el trajecte en autobús de Logronyo a Pamplona, el líder del PP ha explicat en una conversa informal amb periodistes que el seu partit troba molt complicat poder arribar a una majoria absoluta el 23-J, però que confien a treure un resultat tan bo que permeti haver de prescindir de Vox. És a dir, mirar a partits més petits com el PNB per tal d'evitar l'entrada de l'extrema dreta al Consell de Ministres. Per això, des de Gènova confien que es repeteixi el mateix que l'estiu passat a Andalusia, i que li prenguin molts vots al PSOE.

Més tard, a l'acte de Pamplona, Feijóo ha criticat que "mai els independentistes havien manat tant" com en la legislatura del govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos. "Que se'ls indulti malgrat que diguin que tornarien a delinquir", ha denunciat aquest dissabte a la tarda. Feijóo ha insistit que "mai hi ha hagut un cacic tan gran com el que després de delinquir, després d'estar condemnat, és capaç d'esborrar els delictes que ha comès". "És un caciquisme impropi d'un estat de dret", ha afirmat. El líder del PP ha subratllat que "el sanchisme és el poder pel poder, és exercir el govern costi el que costi, és governar Espanya amb aquells que volen desgovernar Espanya".