El 28 de maig com a catapulta cap a les eleccions generals previstes per a finals d’any. D’aquesta manera interpreta el Partit Popular (PP) la cita electoral a tots els municipis i a bona part de les comunitats autònomes que s'ho juguen tot en plena primavera. Un mal resultat al maig pot malmetre el relat victoriós d’Alberto Núñez Feijóo, però deixar una bona petjada a les urnes pot apuntalar els aires de canvi que la direcció popular fa temps que promou. En aquest trajecte per assaltar la Moncloa, el líder del PP ha deixat de banda la faceta de gestor amb què va arribar a Génova i s’ha lliurat a la “batalla de les idees” que planteja Isabel Díaz Ayuso per convèncer els votants de Vox.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

El tàndem galaicomadrileny s’homogeneïtza amb vistes al 28 de maig i es llança a la caça de l’exvotant del PP que s’ha passat a Vox. “Ayuso lluita amb èxit contra tòpics i prejudicis en un doble front: el de les idees i el dels fets”, va lloar Feijóo de la presidenta de la Comunitat de Madrid aquest dilluns en un esmorzar informatiu que va donar el tret de sortida a la precampanya madrilenya. I va continuar: “Davant de les temptacions d’altres ideologies, ella defensa que ningú imposi les seves passions, emocions o sentiments perquè, per sobre de tot, hi ha la llibertat”. Així el líder de l’oposició avala l’estratègia de la madrilenya de lliurar “la batalla cultural” a Vox per combatre el discurs de la “dreta covarda” amb què Santiago Abascal martiritza el PP.

Per entrar a la pugna, Díaz Ayuso, amb l’aval incondicional de José María Aznar, no ha dubtat ni un moment en posar la banya en el rearmament ideològic i disputar-li a Vox debats ubicats en el marc mental de l’extrema dreta. “Em vull dirigir als votants de Vox, als que se’n van anar del PP perquè sentien que no s’ocupaven dels grans debats més enllà de la bona gestió”, va arrencar Ayuso aquest dilluns constatant que el seu govern “ha lliurat totes les batalles i ha pres la iniciativa en tot allò important; i ho hem fet encertant en el quan, l’on i el com”. “Si no es fa així, s’acaba perdent la raó, els ciutadans es desil·lusionen i els enemics d’Espanya, de la família i de la llibertat es fan més forts”, va rematar apel·lant als desencantats del PP.

🗓️ Quines eleccions hi ha a Catalunya aquest 2023?: data de les municipals i les generals
 

Feijóo abraça el pla d'Ayuso a les eleccions municipals i autonòmiques

El pla del qual es vanta Ayuso -ara assumit per Feijóo- passa per entrar a mata-degolla als temes relacionats amb els drets i llibertats sexuals, el feminisme o utilitzant un llenguatge molt més bel·ligerant per denunciar els pactes de Pedro Sánchez amb independentistes bascos i catalans. Tots aquests són debats que la dreta i ultradreta considera que l’esquerra està maldant per patrimonialitzar a la vegada que també enfronten els sectors conservadors i moderats del PP, com passa amb l’avortament. Al marge d’això, en l’àmbit econòmic, la presidenta madrilenya també fa gala d’una política fiscal beneficiosa per als madrilenys abaixant impostos encara que sigui a costa del dumping fiscal respecte altres comunitats com Catalunya. De fet, aquest dilluns es va comprometre a una rebaixa de mig punt en tots els trams de l’IRPF si torna a guanyar les eleccions.

També hi ha coincidència discursiva per arremetre amb duresa contra Pedro Sánchez a raó dels independentistes. “El seu pecat [d’Ayuso] ha estat no haver declarat la independència unilateral ni incomplir sistemàticament sentències del Tribunal Suprem. Si hagués estat una presidenta sediciosa hauria rebut més favors del govern tripartit de Pedro Sánchez”, va dir amb sorna Feijóo, que va escoltar com Ayuso replicava recordant que el president espanyol “va amnistiar de facto els polítics que van cometre el major atac a la Constitució des del 23 de febrer de 1981”. La idea del "constitucionalisme cordial" respecte a Catalunya amb què va arribar de Galícia ha deixat pas al rescat del delicte de sedició, derogat a partir del pacte entre Esquerra i el PSOE, que proposa Feijóo a Madrid.

Feijóo s'ha encomanat als designis ideològics de Díaz Ayuso / Foto: Europa Press

D’aquesta manera, Núñez Feijóo s’encomana als designis ideològics d’Ayuso per afrontar el cicle electoral determinant d’aquest 2023 i arraconar al màxim les opcions de Vox. Al búnquer del PP tenen entre cella i cella dependre el mínim de Santiago Abascal per governar el màxim de capitals de província i governs autonòmics. El mirall és l’èxit fulgurant de Juanma Moreno Bonilla a Andalusia i procurar que es repeteixin poques experiències com la de Castella i Lleó, on Alfonso Fernández Mañueco conviu amb Juan García-Gallardo, qui acostuma a dir-les de l’alçada d’un campanar. Després de cruspir-se els vots de Ciutadans, ara l’objectiu és recuperar l’espai lliurat a l’auge de Vox, que tampoc travessa un moment gaire dolç en les expectatives electorals.

I Ayuso, que ha partit peres amb Rocío Monasterio a l’Assemblea de Madrid per preparar el terreny, està convençuda que el seu model de pugna al cos a cos amb Vox li permetrà assolir la majoria absoluta que al 2021 li va quedar a 4 diputats emmirallant-se els èxits aconseguits per la seva mare política, l’expresidenta Esperanza Aguirre.

🗓️ Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

L'aposta per "governs forts" a les eleccions municipals i autonòmiques

El gallec i la madrilenya han ajuntat els seus destins electorals i han acordat compartir un relat, que està basat l’estabilitat i fortalesa amb què pretenen governar sense lligams perillosos ni dependències turbulentes de l’ultra dreta. “El millor camí són governs forts, majories suficients i presidents que puguin cessar lliurement membres del seu govern”, va assegurar Feijóo en referència a la convivència maldestre entre el PSOE i Podem al Consell de Ministres.

Amb tot, l’aliança amb Ayuso i l’obstinació per la “batalla de les idees” desdibuixa la faceta de gestor amb què Feijóo va aterrar a la seu del carrer Génova de Madrid l’abril de 2022. Ell i el seu entorn va assumir el lideratge del partit amb la convicció que derrotarien Pedro Sánchez desplegant una estratègia centrista i moderada basada en la gestió de l’economia i fugint de debats ideològics i de qüestions que acostumen a despertar molt de soroll entre la dreta i l’esquerra. Res més lluny de la realitat perquè, un any més tard de fer el salt de Galícia a Madrid, Feijóo s’ha vist en problemes per les pressions de l’ala conservadora del PP que, en l’avortament, va criticar-lo per la tebiesa tan bon punt el Tribunal Constitucional va avalar l’anomenada llei de terminis. Les eleccions, al cap i a la fi, ho posen tot a lloc.