El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, s'ha marcat com a objectiu l'enfortiment de la família, tenint en compte la dificultat dels joves a l'hora de tenir fills. Per això, aquest divendres al matí s'ha trobat amb l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Afanoc) i altres organitzacions per presentar les seves propostes de foment de la natalitat, conciliació i promoció de les famílies nombroses. "Europa és el continent més envellit del món. Espanya té un problema de natalitat grandiós", ha dit Feijóo des de la plaça Letamendi de Barcelona. Entre les seves propostes hi ha la de presentar una llei al Congrés dels Diputats per bonificar el 45% de les despeses de la Seguretat Social de les treballadores de la llar o cuidadores que ho facin per a famílies nombroses.

A més, Feijóo, en una compareixença en la qual no ha admès preguntes, el líder popular també ha dit que si arriba a presidir el govern espanyol promourà la gratuïtat de les escoles bressol, pagant la meitat de la despesa, mentre que la resta l’assumirien les administracions catalanes. "Per a les famílies catalanes és més prioritari les escoles infantils gratuïtes que obrir ambaixades", ha dit el líder del PP, fent referència a la conselleria de la Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat. 

"No pot ser una heroïcitat tenir fills"

El líder del PP ha reivindicat que "no pot ser una heroïcitat tenir fills" i ha lamentat que molts joves ni es plantegin tenir-ne. Per això, com ha fet en els últims dies, ha presentat una bateria de reformes en les cures i en l’educació, socials, laborals, fiscals i econòmiques per afavorir l’augment de la natalitat. Segons ell, la proposta que duran al Congrés de Diputats és la “més avançada en democràcia” per fomentar la conciliació, i ha lamentat que en els últims sis anys de govern del PSOE s’hagi “dividit la societat, no servit, s’hagi fet política que confronta, no útil, creant problemes als ciutadans en comptes de resoldre’ls”. “Espanya porta una dècada despistada en les prioritats”, ha reblat.

Com a mesures concretes i centrant-se en les famílies nombroses, ha proposat una llei que blindi una bonificació del 45% en les despeses de Seguretat Social que famílies nombroses paguen a treballadors que els ajuden en les cures o la llar. També proposa mantenir les ajudes i avantatges de les famílies nombroses encara que els progenitors se separin.

Incrementar deduccions fiscals per a fills

Així mateix, ha dit que vol que les escoles bressol siguin gratuïtes a tot l’Estat i no només a les comunitats del PP, com estan promovent ara mateix, tot i que la Generallitat ja ha avançat la gratuïtat d'alguns cursos d'educació infantil. Així, ha dit que si arriba al govern d’Espanya, l’Estat pagarà el 50% del cost de les places d’escoles bressol públiques, concertades i privades, i la resta d’administracions pagaran l’altra meitat. Això tindria un cost d’uns 4.000 milions d’euros anuals, ha dit. També ha reiterat la proposta d’incrementar les deduccions fiscals per a fills dels 1.200 als 1.800 euros anuals, i ampliar els permisos de maternitat i paternitat de 16 a 20 setmanes.

Tot plegat acompanyat del líder del PP català, Alejandro Fernández, qui ha felicitat Feijóo per posar a l’agenda pública i política la conciliació familiar i el foment de la natalitat, i ha criticat el Govern de Salvador Illa per posar amb rang de conselleria la política lingüística i només rang de secretaria les polítiques familiars. Per això, ha posat d’exemple altres comunitats autònomes, governades pel PP, i ha anunciat que presentaran al Parlament de Catalunya dues propostes de llei per a protegir les famílies nombroses i fomentar la natalitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!