Alberto Núñez Feijóo comença el curs polític carregant contra Salvador Illa i contra Carles Puigdemont. El líder del PP considera que l’actual president de la Generalitat “té més poder” que Jordi Pujol i sosté que ho ha aconseguit “després d’haver enganyat” Puigdemont. “No és una crítica, és una crònica”, ha afirmat en una entrevista a Onda Cero. Feijóo està convençut que és una “constatació” que el president a l’exili va ser “enganyat pel govern espanyol”, que va fer una amnistia “sabent que no se li aplicaria”. Ara, Puigdemont està “en la mateixa situació que estava abans, desproveït de l’Ajuntament de Barcelona i de qualsevol opció de presidir la Generalitat” i, això sí, “amb menys immunitat que anteriorment”, després de deixar de ser eurodiputat. “Veurem quin impacte té l’ordre de recerca i captura sigui on sigui a qualsevol lloc de la Unió Europea”, ha apuntat. El president del PP acusa Pedro Sánchez de “mercadejar amb el que no és seu” i creu que el rumb de la legislatura espanyola passarà, en bona part, pel que decideixi Junts en el seu congrés, que se celebrarà l’últim cap de setmana d’octubre.

 

Feijóo ha estat molt crític amb el pacte entre el PSC i ERC per a un nou finançament singular per a Catalunya. El líder del PP ha considerat que “l’independentisme fiscal que s’ha formalitzat és una quota separatista que s’endinsa en el relat independentista del procés” i ha reiterat que es tracta d’un “desafiament nacional”, donat que “una minoria ha canviat la convivència de tota la nació”. “En què es distingeix el PSC de l’independentisme? En res”, ha afegit. Preguntat per la possibilitat que algun govern autonòmic del PP també s’obri a un finançament singular, ha replicat que els populars no poden “assumir la bilateralitat en assumptes que són multilaterals”. “No tenim una concepció bananera de la llei i de les institucions”, ha argumentat. A més, Feijóo ha assegurat que el PP “no és una secta”, cosa que “deixa al PSOE”, i ha acusat Pedro Sánchez de ser el “cabdill al seu partit”.

“És el TC que té més sospites de parcialitat”

Més temes. Dimecres vinent, 11 de setembre, conclou el termini per recórrer la llei d’amnistia en el Tribunal Constitucional. Quan falten nou dies, Feijóo ha deixat clar que tant el PP com les comunitats autònomes governades pel PP hi presentaran recursos d’inconstitucionalitat. El que ha fet el PP ha estat treballar en els arguments durant el mes d’agost i “recopilar el plantejament que concreta el Suprem” per portar la norma de l’oblit penal davant el Tribunal de Garanties. “El presentarem en els pròxims dies”, ha assegurat Feijóo. Al seu torn, el PP demanarà la recusació, com a mínim, del president del TC, Cándido Conde-Pumpido (que va ser fiscal general de l’Estat amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa), i dels vocals Juan Carlos Campo (exministre de Justícia) i Laura Díez (exdirectora general d’Assumptes Constitucionals i Coordinació Jurídica).

Preguntat sobre la futura decisió del TC, Feijóo ha contestat que el PP és “un partit d’Estat que respecta les institucions” i que acceptarà les resolucions judicials, encara que ha reconegut que el PP “no està d’acord en la seva composició”, que és un “greu antecedent en la democràcia espanyola”. El líder popular considera que l’actual TC és “el que té més sospites de parcialitat” i avisa que si les persones que el PP recusi “no accepten la seva exclusió”, ell tindrà “moltes dificultats per entendre que la seva decisió estigui dictada per persones independents”.

Feijóo considera que una moció de censura està “absolutament justificada”, però reconeix que no prosperaria

Durant l’entrevista, Alberto Núñez Feijóo també ha estat interrogat sobre la possibilitat que el PP presenti una moció de censura. El líder del PP afirma que aquest mecanisme constitucional està “absolutament justificat” i esgrimeix que “no hi ha ni un sol govern que tingui més justificació” per ser censurat. Això sí, Feijóo és conscient que “en aquest moment és inviable” perquè als populars els “falten quatre escons perquè el govern espanyol se’n vagi”. Si la hipotètica moció de censura del PP comptés amb el suport de Vox, Coalició Canària i UPN, arribaria als 172 'sí', a quatre vots d’assolir la majoria absoluta imprescindible perquè tiri endavant. “Hi ha causa per presentar-la? Sens dubte. Prosperarà? No”, ha conclòs Feijóo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!