Gir de 180 graus en el vaticini del Partit Popular sobre l’escenari que va obrir el 12-M a Catalunya. Després de dies insistint que el desenllaç de les eleccions catalanes seria que el PSC, estimulat per les necessitats aritmètiques de Pedro Sánchez, facilitaria la investidura de Carles Puigdemont, ara Alberto Núñez Feijóo canvia la versió i aposta per un govern socialista amb la complicitat d’Esquerra Republicana. “El PSC té un compromís per intentar mantenir la governabilitat de Sánchez a Madrid i això implica donar el govern, el cogovern o l’aliança de govern a Esquerra Republicana, que és, sembla ser, la que està disposada, i a veure com toreja a Junts”, ha assenyalat el líder del PP en una entrevista a Telecinco. Unes declaracions que han servit per trencar el discurs que havia anat repetint fins i tot des d’abans dels comicis. I, això sí, en la línia del que diu el PP últimament, ha recordat que l’independentisme “continua tenint la clau” del Govern i del govern espanyol perquè “si demà els set diputats de Junts o d’ERC diuen «Això s’ha acabat», s’ha acabat definitivament”.

Però… què havia dit fins ara Feijóo? Just fa sis dies, al Comitè Executiu Nacional del PP i davant dels barons del partit, va pronosticar una aliança entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. L’endemà que el president espanyol negués aquesta possibilitat, el líder del PP va afirmar que aquestes paraules podrien ser “un nou gran engany de Sánchez”, ja que també “va negar que anés a pactar amb Bildu i va negar l’amnistia”. “El primer pas és negar el pacte amb Puigdemont, el segon serà començar a girar per dir que Catalunya mereix diàleg i el tercer pas serà dir que procedeix la reconciliació total i aquesta només arribarà de mà de la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat”, va argumentar. Aquest pronòstic ja l’havia fet fins i tot abans que els catalans anessin a les urnes. Quan faltaven quatre dies pel 12-M, va esgrimir que Puigdemont i Sánchez “es necessiten” perquè un vol tornar a ser president de la Generalitat i l’altre vol mantenir-se en la Moncloa i va argüir que “l’un sense l’altre no és possible”.

Des de Gènova, hi ha hagut altres veus del PP que han dubtat del compromís de Sánchez de no investir Puigdemont, una opció que també va descartar “completament” divendres en una entrevista a La Sexta. Davant d’això, la vicesecretària d’Organització Territorial del PP, Carmen Fúnez, va sostenir que “la paraula de Sánchez no té valor perquè el que avui diu demà ho desdiu per pur interès” i el vicesecretari institucional, Esteban González Pons, va afegir que “si el govern espanyol depèn de Puigdemont, Sánchez farà el que vulgui” i va concloure que “totes les altres coses són mentides de campanya”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!