El Partit Popular envia pilotes fora per la mala gestió del temporal que ha fet Carlos Mazón. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha desplaçat aquest dijous al País Valencià i, després de visitar la zona afectada, ha sortit a defensar el president valencià: li ha sacsejat les responsabilitats per la seva criticada gestió de la DANA, ha disparat contra la Moncloa i ha assenyalat, específicament, a l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que va avisar del risc del temporal el dimarts al matí, moltes hores abans que la Generalitat Valenciana activés els avisos a la població. Malgrat que Feijóo ha assegurat que no ha viatjat a la zona de la catàstrofe per fer una “valoració política sobre la situació”, i encara sense que hagi arremès el temporal, no s’ha estalviat retrets al govern espanyol. “Un president autonòmic gestiona en funció de la informació que rep, que depèn d’organismes amb competència exclusiva del govern espanyol”, ha esgrimit. I s’ha referit, concretament, a l’AEMET, que és la que “informa sobre la previsió i les hores de precipitacions”, i a la Confederació Hidrogràfica, que és la que “té competència exclusiva en els cursos i en la gestió hidràulica dels rius”. “Ningú pot prendre decisions en funció d’una informació que pot ser exacta, inexacta o millorable”, ha afegit. Just aquest matí, el Ministeri de l’Interior ha recordat que les competències en matèria de protecció civil davant d’emergències com la DANA són en “exclusiva” dels governs autonòmics.

🔴 Última hora de la DANA a València | Almenys 95 morts pel temporal

 

 

El líder del PP considera que les decisions s’han anat prenent “en funció de la informació de la qual s’anava disposant” i “d’acord amb els cursos i els protocols en matèria de protecció civil”. “Els protocols s’han complert”, ha insistit, i ha demanat que, a posteriori, es faci una “anàlisi meticulosa de la informació disponible i de les decisions que es van adoptar en temps real i en cada moment”. Així mateix, ha volgut reivindicar la “col·laboració, solidaritat, humanitat i sensibilitat” dels presidents autonòmics i els alcaldes, que considera que són els que “han carregat amb el pes d’aquesta emergència”. “Sé la solitud d’un president autonòmic que no té totes les eines”, ha conclòs.

Però... quina va ser realment la cronologia? A les vuit del matí del dimarts, l’AEMET va recomanar no moure’s amb cotxe davant de la previsió de pluges de més de 90 litres per metre quadrat i, a les dotze del migdia, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va avisar de cabals que es desbordaven. Tanmateix, poc després, Carlos Mazón va anticipar, erròniament, que les pluges disminuirien a les sis de la tarda. I a aquella hora el que es van veure realment van ser grans riuades. No va ser fins passades les vuit de la nit que va arribar als telèfons de la gent el primer missatge de Protecció Civil, quan ja feia molta estona que es veien imatges de pobles inundats i de fenòmens meteorològics terrorífics. La població no va ser degudament avisada i molta gent es va trobar en un atzucac en el pitjor moment: moltes persones van anar a treballar, ja que les empreses no van parar la seva activitat, i van quedar atrapades, per exemple, als seus cotxes, en teulades d’edificis o en una habitació de casa que pròximament quedaria negada. Hi va haver persones que fins i tot van haver d’agafar-se a un arbre per no ser arrossegades per l’aigua.

🔎 La mala gestió de Mazón i la crisi climàtica deriven en el pitjor desastre del segle a València

🔎 Tres punts negres que aixequen dubtes sobre la gestió de Carlos Mazón de la DANA a València

 

Marlaska assenyala Mazón per l’alerta tardana: “Era responsabilitat de la Generalitat”

Just poques hores abans de la compareixença de Feijóo, el Ministeri de l’Interior de Fernando Grande-Marlaska ha volgut sortir al pas de les crítiques després que Carlos Mazón afirmés que el servei de protecció civil del govern espanyol és el que coordina el dispositiu, els tècnics, els alts caps i la interlocució entre administracions. “Davant de determinades informacions errònies difoses aquest dimecres, el Ministeri de l’Interior recorda que l’activació dels plans territorials de protecció civil davant d’una emergència de qualsevol mena i la seva posterior gestió és responsabilitat exclusiva de les autoritats autonòmiques, que són les competents en la matèria”, ha assenyalat en un comunicat. I ha esgrimit que, segons la legislació vigent, “quan els organismes competents per a això detecten possibles riscos naturals” que poden afectar a població, béns, infraestructures, patrimoni cultural i similars, “emeten avisos els organismes autonòmics de Protecció Civil, que reben aquestes alertes, fan una anàlisi de riscos i avaluen les seves possibles conseqüències”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!