El Partit Popular posa el dit a la ferida i es recrea en la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar la llei d’amnistia: no aixeca les ordres de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig i manté les inhabilitacions d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. “Pedro Sánchez ha enganyat Puigdemont i ell s’ha deixat enganyar”: és la lectura que fa Alberto Núñez Feijóo del revés de l’Alt Tribunal a l’independentisme. “Si enganyés el senyor Puigdemont dient que farem una llei d’amnistia com la que ha fet Sánchez, potser jo seria president del govern espanyol”, ha afegit.

📝 El jutge Pablo Llarena manté l’ordre de detenció contra Carles Puigdemont per malversació

📝 El Suprem no amnistia Junqueras, Turull, Romeva i Bassa per l’1-O i manté la seva inhabilitació fins al 2031

 

 

En una entrevista a Onda Cero, ha esgrimit que “l’ordenament jurídic és el que és, la Constitució Espanyola no ha estat modificada, i el legislatiu no pot fer una llei que xoca contra la Constitució i contra els tractats europeus”. Així mateix, ha considerat que la llei és un “nyap legal”, que està “mal redactada”, que “continua presentant grans dubtes” i amb la qual “els beneficiaris sembla que han d’esperar i no se’ls aplicarà en alguns delictes”. “Ho vam plantejar des del principi, no només ens sembla que aquesta decisió és immoral, sinó que ens sembla que és il·legal”, ha conclòs.

Una de les maniobres que continua pendent d’activar-se per part del PP és el recurs d’inconstitucionalitat que Gènova ha confirmat que presentarà al TC. Feijóo ha deixat clar que fa temps que els populars van decidir “esgotar el termini”. “Per què ens precipitarem si tenim noranta dies per fer-ho?”, ha afegit el president del PP. Els populars posen èmfasi que el Suprem “ve a orientar que és el que entén que no es pot aplicar” i consideren que, veient que “en la malversació no és aplicable”, encara queda qüestionar la possibilitat d’amnistiar la desobediència i altres delictes incloses en la llei.

“Tenim dificultats per acceptar la imparcialitat del TC”

Això sí, Alberto Núñez Feijóo ha reconegut que al PP tenen “dificultats per acceptar la imparcialitat” del Tribunal Constitucional, que està “trufat” de dos excàrrecs del govern espanyol, cosa que considera que és “absolutament immoral”. Es referia a Juan Carlos Campo, ministre de Justícia entre el 2020 i el 2021, i a Laura Díez, directora general d’Afers Constitucionals i Coordinació Jurídica del Ministeri de la Presidència del 2020 al 2022. Feijóo ha reclamat a Pedro Sánchez que demani la seva dimissió com a “primera decisió de regeneració”. A més, el líder del PP ha justificat que ell intenta “respectar les institucions”, però ha confessat que tampoc el “tranquil·litzen” els “antecedents” del president del tribunal de garanties, Cándido Conde-Pumpido, que va ser fiscal general de l’Estat amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa. “No li ho oculto, és el que és, és el que hi ha, però la nostra obligació és recórrer la llei, per descomptat”, ha reblat.

La reacció del PSOE a aquestes declaracions no s’ha fet esperar. Fonts socialistes consideren que les paraules de Feijóo són “intolerables”, “fora de lloc” i “impròpies d’un cap de l’oposició d’un país de la Unió Europea”. “L’anomalia política que representa el Partit Popular espanyol respecte als seus homòlegs europeus el torna a posar més a prop de la ultradreta que dels conservadors del continent”, afegeixen les mateixes veus. Poc després, el PP ha tornat a la càrrega reiterant els seus “dubtes” respecte a la “imparcialitat” del TC. “Sánchez vol que el TC i la Fiscalia actuïn pensant en les seves necessitats polítiques de manera sistemàtica”, argüeixen fonts populars, que insisteixen que recorreran la llei d’amnistia “no per confiança en la imparcialitat dels integrants” del TC, sinó “per respecte a la mateixa institució”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!