Alberto Núñez Feijóo ha tornat a Barcelona. I ho ha aprofitat, un cop més, per a carregar contra el procés i el moviment independentista. Ja ho va fer fa unes setmanes quan era encara candidat a presidir el Partit Popular. Aquest divendres, ho ha fet en el seu primer acte oficial al territori, però aquest fet no ha canviat la seva retòrica. Només començar, ha volgut fer clara la seva posició, rebutjant la distinció entre l'Estat i les comunitats autònomes. "Referir-se a les dues de manera contrastada és una manera equívoca de parlar. La comunitat autònoma és l'Estat. Sense les comunitats autònomes, l'Estat seria una carcassa buida". En aquesta línia, també ha volgut reivindicar que la política autonòmica és també nacional. "L'Espanya de les autonomies és una feliç trobada d'idees i aspiracions, una fórmula que és plenament vigent".
Aquest discurs sobre el caràcter positiu i la bona sintonia que desitja entre les diferents entitats territorials ha estat evident, i ha contrastat amb la retòrica que utilitzava fa només uns mesos el seu predecessor al capdavant del Partit Popular. Pablo Casado va fer-se notori pel seu bel·licisme amb el govern espanyol, però també amb l'independentisme en els seus viatges a Catalunya. Davant d'això, les paraules de Feijóo han destacat pel seu contrast. Ara bé, tot i això, no ha pogut evitar referir-se amb duresa contra el moviment independentista. Ben aviat, ja ha lamentat que en els darrers anys ha regnat "el conflicte i la trinxera a Espanya". Per si hi havia dubtes que en aquesta expressió incloïa Catalunya, ho ha fet explícit. Davant dels assistents al seu discurs al Cercle d'Economia a Barcelona, ha recordat els fets recents: "Vostès ho han patit durant molts anys".
I ha seguit en aquesta deriva crítica. "El procés ha estat un pèssim negoci: ha deixat de governar per tots per fer-ho en favor d'uns interessos, per a un objectiu que els secessionistes saben que és impossible", ha avisat. "Això només pot generar paràlisi i frustració". Fins i tot ha comprat el relat que relaciona l'independentisme amb l'entorn del Kremlin rus, lamentant que el procés ha passat de ser "un instrument alliberador en una peça per subjugar les potències democràtiques a una força autocràtica". Davant d'això, Feijóo ha apostat per reaccionar i convertir el territori en una peça clau d'Espanya. "Catalunya no pot quedar-se enrere. És important parlar menys de política i més d'economia, cal desconnectar menys i reconnectar més". Així, ha reivindicat la capacitat emprenedora de la societat catalana, en un evident intent per a guanyar-se l'estima dels oients. "És la Catalunya en què crec. És el que ofereixo i pel que treballaré".
Dur amb el govern espanyol
No hi ha hagut noms mencionats. No s'ha referit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per als independentistes: Feijóo no ha volgut llançar atacs personals. Tampoc ho ha fet per referir-se a l'executiu central. Però, tot i no mencionar el nom del mandatari espanyol, ha quedat clar el seu rebuig al govern de Pedro Sánchez. D'una banda, ha volgut criticar les "tensions partidistes" que s'estan vivint actualment entre el PSOE i Unides Podem en el marc del govern de coalició, cosa que ha considerat "molt preocupant". "És lamentable la divisió interna", ha dit, i ha acusat l'executiu d'engegar una "política il·lusòria" que nega les dificultats de liderar el país. "La realitat econòmica d'Espanya no té a veure amb la irrealitat amb què el govern vol que veiem les coses", ha avisat.
No només això, sinó que també ha carregat contra les dades econòmiques actuals, amb una "inflació desbocada, tot i els avisos que ara tot està sota control"; també l'encariment dels preus; la reducció de les expectatives de creixement; i l'increment del deute públic. Per contrastar amb això, el nou president del PP ha volgut compartir el seu pla de futur per a Espanya, que s'alça al voltant de quatre qüestions centrals: racionalitzar la despesa de l'Estat, reduir els impostos, redissenyar l'execució dels Fons Next Generation, i engegar reformes estructurals per a reactivar l'economia. Però, tot i les crítiques, ha obert la porta a negociar qüestions claus amb el PSOE. "La majoria de ciutadans no entenen per què els grans partits no parlem les coses. No ha estat possible posar-nos d'acord, però ho seguirem intentant".
Oferiment als votants de Vox
Abans d'acabar la seva intervenció, Feijóo també s'ha referit a la relació del seu Partit Popular amb Vox, després que les dues formacions hagin arribat a un govern de coalició a Castella i Lleó, una aposta que podria repetir-se aviat en altres comunitats autònomes. Tot i aquest benentès, ha volgut destacar la necessitat d'atreure els votants de la ultradreta al seu partit, recordant que Vox va néixer com una escissió dels populars que ara s'ha distanciat en alguns punts com l'europeisme o l'Espanya de les autonomies. "Hi ha molts partits que fan oposició al Congrés dels Diputats. Sobra oposició i falta una alternativa, i nosaltres som una alternativa contrastada", ha explicat. "Intentarem recuperar aquells votants", ha avisat.