El líder del Partit Popular i candidat a la investidura el pròxim 26 i 27 de setembre, Alberto Núñez Feijóo, ha exigit aquest dimarts a Pedro Sánchez el cessament de la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, per la trobada que es va dur a terme al Parlament Europeu aquest dilluns amb el president a l'exili, Carles Puigdemont. Feijóo ha qualificat "d'inaudit" i "anomalia democràtica" que la vicepresidenta del govern espanyol en funcions es traslladi fora de l'Estat per intentar negociar amb una persona que "està condemnada i buscada per la justícia europea".

A més, Feijóo ha ressaltat que el president del govern en funcions no va donar autorització expressa a Díaz per aquesta trobada. "Si no destitueix Yolanda Díaz, el senyor Sánchez és còmplice necessari d'aquesta vergonya que hem viscut com a espanyols i com a europeus", ha declarat Feijóo en una entrevista a la cadena Cope.

"Descrèdit a les institucions"

El president del popular considera que només hi ha una possibilitat davant del que ha passat: "o el president coneixia i va autoritzar el desplaçament, o ha de cessar la vicepresidenta de forma immediata". "És una anomalia democràtica. No conec antecedents en cap Estat de la UE i és una desautorització clara a la Justícia espanyola i descrèdit a la qualitat democràtica d'Espanya", ha assegurat. 

Així mateix, l'expresident de la Xunta de Galícia ha recalcat que en cap programa electoral "hi havia l'amnistia" i recordat com el líder del PSOE i president en funcions, Pedro Sánchez, es va negar a aquesta possibilitat. "És evident que ens ha enganyat i ens segueix enganyant i pot ser que es descobreixi una de les grans mentides de la democràcia", ha afirmat el líder popular. 

Ho diferencia d'una possible trobada del PP amb Junts

Sobre una possibilitat que el Partit Popular es reuneixi amb Junts per Catalunya, Feijóo ha volgut recalcar que hi ha una diferència entre "parlar i cedir". "Crec que és prou clar que una cosa és parlar i una altra cosa és claudicar", ha asseverat, per insistir que entre totes dues trobades hi ha una "diferència substancial".

En aquest context, La Moncloa ja s'ha volgut desmarcar públicament de la trobada entre Puigdemont i Díaz, mentre que els líders socialistes han remarcat que, a la reunió, Díaz hi va anar com a representant de Sumar. Tot i això, els populars han insistit en les seves crítiques i, aquest dilluns, no van tardar poc a fer-ho públic. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ja va carregar durament contra la Moncloa aquest dilluns, recalcant que una vicepresidenta "ho és 24 hores al dia i set a la setmana". 

Per la seva banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també ha criticat aquesta trobada i ha afirmat que "això és indigne". En una declaració als mitjans ha assegurat que sembla "un pelegrinatge" cadascú per salvar la seva situació política.