Alberto Núñez Feijóo ha participat aquest divendres en unes jornades de treball a Barcelona sobre la problemàtica de l'habitatge i per llançar un seguit de propostes per intentar erradicar el que és el principal maldecap dels catalans. Amb tot, aquesta setmana ha estat marcada pel fracàs del govern espanyol al Congrés dels Diputats, on no va aconseguir aprovar el seu decret òmnibus (que incloïa mesures com les ajudes al transport públic o la pujada de les pensions) amb el 'no' de Junts per Catalunya i del PP. Tots dos partits han reclamat al govern espanyol que presenti decrets separats per aprovar els elements que han generat més enrenou, tot i que el govern espanyol ha ignorat aquestes peticions. Des de la capital catalana, Feijóo ha explicat que el seu vot en contra era perquè el decret de la discòrdia "no tractava d'augmentar les pensions", tal com defensa el govern espanyol, sinó "d'implementar 40 mesures en contra dels ciutadans", ha apuntat el líder del PP, que cada cop fa visites més freqüents a Catalunya.
En acabar l'acte, Feijóo ha atès els mitjans de comunicació, assegurant que el seu partit diu sí a l'actualització de les pensions i que si encara no s'ha aprovat, potser és perquè és el mateix govern espanyol qui no vol. En aquest sentit, ha afegit que el Senat, cambra on el PP té majoria, aprovarà la setmana vinent l'actualització de les pensions, així com la bonificació de l'abonament de transport.
"El PP és el primer partit d'Espanya, només es deu als ciutadans. No faré ostatges els espanyols, els seus interessos estan per damunt de la carrera política de qualsevol", ha insistit Feijóo, deixant clar que ell, a diferència de Sánchez i el PSOE, se supeditarà als interessos generals. Hores abans, la secretaria general del partit, Cuca Gamarra, anunciava que començava una recollida de signatures exigir al govern espanyol que compleixi les seves demandes i presenti decrets per separat: els ajuts al transport, la revalorització de les pensions i els ajuts al País Valencià per la DANA. El PP va fer servir aquest sistema de la recollida de signatures contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006 i contra els indults als presos polítics, tot i que en aquella ocasió van acabar fracassant.
El plans de Feijóo amb l'habitatge
En la seva intervenció sense preguntes davant dels mitjans de comunicació, Feijóo ha criticat molt durament el govern espanyol per la seva gestió de la problemàtica de l'habitatge, acusant-lo d'empitjorar encara més la situació i prenent d'exemple les mesures que es van aprovar a Catalunya en primer terme, amb la primera llei del 2020. En aquest sentit, ha assegurat que el primer que cal és lluitar contra la inseguretat que pateixen els propietaris davant l'augment de l'okupació, alhora que cal implementar mesures que ajudin els joves a accedir al seu primer habitatge, i ha posat sobre la taula la seva proposta d'ajudar-los "mitjançant un aval per pagar la finança".
Mirant de nou cap als propietaris dels pisos, ha reflexionat que "qui decideixi llogar la casa a un jove ha de tenir el suport de l'Estat per assegurar-se que cobrarà i que posar un pis en lloguer no és una operació de risc". Així, ha proposat una bonificació fiscal —amb una deducció del 75% de les rendes del lloguer— si treuen al mercat pisos que havien estat desocupats durant dos anys, i incentivar així la sortida al mercat d'habitatges en desús. Feijóo ha assegurat que aquest pla d'habitatge, que encara no ha vist la llum, estarà a disposició del govern espanyol, però preveient que aquest no les acceptarà, ha avançat que s'implementaran quan es produeixi el "canvi polític" davant una legislatura que "no dona més de sí".