Cap treva l’endemà de l’acord. Després que PSOE i PP pactessin finalment una renovació del CGPJ i una reforma del Poder Judicial, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo s’han tornat a veure les cares en l’habitual sessió de control al govern espanyol dels dimecres. El líder dels populars ha mantingut l’ofensiva contra el cap de l’executiu espanyol i li ha posat ‘deures’ després d'haver acabat amb "la voracitat del govern espanyol per controlar les institucions de l'Estat". Li ha demanat que els pròxims “acords” que ha de complir el líder socialista siguin demanar la dimissió del fiscal general, acabar amb la politització del Tribunal Constitucional i donar explicacions pel ‘cas Begoña’. Pedro Sánchez ha evitat entrar al cos a cos i s’ha limitat a felicitar el principal partit de l'oposició i la seva pròpia formació per l’acord aconseguit aquest dimarts, que va posar punt final a una cúpula dels jutges espanyols caducada des de feia ja cinc anys i mig. I no només això. Ha assenyalat que "queden tres anys de legislatura i molts acords per assolir".

 

Feijóo ha assegurat en la seva primera interpel·lació a Sánchez que en el seu discurs d’investidura —fallida— va posar sobre la taula diversos compromisos per “ordenar” el CGPJ. “I en la seva majoria estan concretats en l’acord” signat aquest dimarts entre el PSOE i el PP. Així, ha recordat que la seva investidura va comptar amb els vots a favor de PP, Vox, UPN i Coalició Canària. “En l’última sessió de control, va dir que el PP era d’extrema dreta; ara que ha pactat el CGPJ amb el PP, és vostè ara d’extrema dreta?”, li ha preguntat Feijóo a Sánchez.

El president del govern espanyol, en la seva resposta, ha emmarcat els “escarafalls” de Feijóo en la seva voluntat de “calmar els que l’han dut pel camí de l’oposició destructiva”, en referència a populars com José María Aznar o Isabel Díaz Ayuso. “Però és important fer valdre l’acord, després d’un bloqueig absolutament inèdit en la història de la democràcia; és motiu per felicitar-se perquè és bo pels ciutadans, per les empreses, l’economia espanyola i pel bon nom i reputació del Poder Judicial”, ha assenyalat el líder socialista.

Ha estat llavors quan Sánchez li ha dit a Feijóo que és “benvingut al compliment de la Constitució”, després que el PP hagi bloquejat durant més de cinc anys la renovació de l’òrgan de govern dels jutges espanyols. Així, Sánchez ha assegurat que el seu govern és, per “convicció i necessitat”, un govern “d’acords”.

Però els nous acords que Feijóo li ha suggerit a Sánchez just després han estat “demanar al fiscal general de l’Estat que dimiteixi pels seus escàndols, presumptes delictes i per ser l’advocat de la seva família”, així com “dir a qui tingui obediència deguda al Tribunal Constitucional que deixi de grapejar el Tribunal Suprem i deixin d’exculpar els socialistes condemnats per corrupció”. També li ha demanat que “segui davant dels mitjans de comunicació i comparegui al Congrés per explicar què passa amb el seu entorn”. “Expliqui els xalets, les residències, els viatges, els contractes i els luxes”, li ha reclamat el líder del PP al líder del PSOE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!