Alguns diran que el curs polític va arrencar dilluns passat (26 d'agost), però la premsa espanyola considera que és avui, 2 de setembre, una data que coincideix amb la tornada a la feina de molta gent que ja no ha dormit massa bé aquest cap de setmana veient que la depressió postvacacional era a la cantonada. Quin sí que es despertarà de bon humor és el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que si fa un repàs de la premsa veurà que hi ha dues enquestes publicades a El País i El Mundo que destaquen l'avantatge electoral del PP sobre el PSOE. Segons El País, el PP tindria una estimació de vot del 34% per a unes eleccions generals, davant del 30,5% del PSOE de Pedro Sánchez, mentre que El Mundo assegura que el PP que lidera Alberto Núñez Feijóo augmenta aquest avantatge al 35,4% de les paperetes i situa el PSOE en el 28,8% dels vots. Per a El País, la polèmica que envolta el finançament singular que el govern espanyol negocia amb Catalunya sembla passar factura al PSOE, mentre que per a El Mundo Sánchez pateix el desgast del "cas Begoña", el pacte fiscal a Catalunya i la crisi migratòria. L'enquesta de Sigma Dos per a El Mundo dona 159 escons per al PP, 36 per sobre dels 123 que dona al PSOE, mentre que Vox seria el tercer partit amb 22 escons. Els diputats del PP i Vox sumarien 181 escons, cinc per sobre de la majoria absoluta, que se situa als 176 al Congrés. I com titulen els diaris aquestes enquestes que tant feliç faran al PP? Doncs El Mundo assegura que “Feijóo inicia el curs amb 36 escons d’avantatge sobre Pedro Sánchez” i El País apunta que “el PP amplia distancies amb el PSOE després del pacte català de finançament”.

Un altre tema comú a la gran majoria de portades d’aquest dilluns és la victoria ultra d’AfD l'estat federal de Turíngia. La formació d'ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD) ha guanyat les eleccions a l'estat federal de Turíngia. És la primera vegada que l'extrema dreta guanya unes eleccions a Alemanya des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Ja s'esperava que fes uns bons resultats tant a Turíngia com a Saxònia. Els resultats escrutats a Turíngia també situen el Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD) de l'actual primer ministre, Olaf Scholz, en cinquena posició. El líder de l'AfD a Turíngia, Björn Höcke, ha celebrat el resultat, que ha qualificat d'històric i ha reclamat el dret a formar govern en aquest estat federat. "Els partits tradicionals han de mostrar humilitat i acceptar el resultat. La gent ha votat i ha dit que volia canvis i aquests només es trobaran a l'AfD", ha reivindicat. 

En clau internacional, l'ABC titula: “Assassinats a sang freda”. El diari es refereix a la troballa a Gaza dels cadàvers de sis ostatges israelians que Hamàs mantenia captius. La troballa ha provocat una onada de protestes i una vaga general a Israel, on ha revifat la ira contra el primer ministre, Benjamí Netanyahu, i s’han eixamplat les fissures dins del mateix govern per no acordar una treva amb el grup islamista. Amb sis caixes embolicades en banderes israelianes que representen taüts, familiars dels ostatges han encapçalat aquesta nit una multitudinària marxa a Tel Aviv. Fem un cop d’ull a la resta de portades d’aquest dilluns:

El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!