El Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo seria el clar guanyador d'una hipotètica repetició electoral al Congrés dels Diputats. Tot i que ara les mirades estan centrades en les eleccions europees, els tambors d'una hipotètica repetició electoral ressonen cada vegada amb més força si el PSOE obté uns bons resultats el pròxim diumenge. Amb la victòria dels socialistes a Catalunya, l'aprovació de l'amnistia, la dificultat d'aprovar els pressupostos i una possible repetició electoral de les eleccions catalanes podria fer que Sánchez aprofités aquesta combinació de factors per avançar les eleccions a les corts espanyoles, malgrat que no fa ni tan sols un any que es van celebrar. Tanmateix, l'enquesta del GESOP publicada per a El Periódico no dona gaires bones esperances a Pedro Sánchez i és que Feijóo guanyaria les eleccions amb una forquilla d'entre 142 i 144 diputats (32,8% dels suports), fins a 7 més que el passat 23 de juliol. Per la seva banda, Vox també milloraria resultats i aconseguiria una forquilla d'entre 35 i 37 escons (12,5%). La suma dels dos partits faria possible l'arribada a la Moncloa de Feijóo i el destronament de Pedro Sánchez, i és que la suma del PP i Vox és d'entre 181 i 177 diputats (la majoria absoluta està en 176).

El PSOE manté resultats i Sumar s'enfonsa

Per la seva banda, el PSOE de Pedro Sánchez aconseguiria mantenir els resultats. L'enquesta li dona una forquilla d'entre 122 i 120 diputats al Congrés (29,5%). Per tant, la investigació de corrupció a la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez; el cas Koldo; les crisis diplomàtiques amb Israel i Argentina o la definitiva aprovació de la llei d'amnistia no passarien factura al president del govern espanyol. En canvi, qui segueix en vies de desplomar-se és Sumar de Yolanda Díaz, després del trencament amb Podemos. Sánchez atrauria fins al 15% dels votants de l'espai a l'esquerra del PSOE. Els de Yolanda Díaz se situen entre 19 i 21 diputats (9,5%), fins a 12 menys que en les eleccions del passat 23 de juliol. El motiu? Tenen la fidelitat de vot menys baixa de totes les forces polítiques, i és que la meitat dels qui van votar Sumar el passat juliol canviaren de papereta. Mentre el 15% se n'aniria al PSOE, un altre 15% se n'aniria a Podemos, que no podria entrar al Congrés en no arribar al 3% (2,6%). 

Pel que fa als partits independentistes, tant Esquerra Republicana, com Junts per Catalunya podrien millorar lleugerament resultats. Les dues formacions aconseguirien una forquilla entre 7 i 8 diputats, amb la intenció de vot d'un 1,7% per als republicans i un 1,6% per als junters. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!