Alberto Núñez Feijóo, amb bona part de les enquestes a favor i que situen el Partit Popular com a formació més votada tant en les eleccions generals que s'han de celebrar a finals d'any com a les autonòmiques i municipals del 28 de maig, presenta aquest dilluns el que el seu partit ha batejat com a pla de qualitat institucional, que inclou mesures com deixar governar a la llista més votada després de les eleccions. A ell, això li convé, ja que li podria permetre evitar pactes amb la ultradreta de Vox, i des del PP consideren que Pedro Sánchez també ho hauria de veure amb bons ulls, ja que li suposaria alliberar-se de pactes amb partits independentistes o fins i tot Unidas Podemos: aquestes enteses han suposat bona part de les crítiques que ha rebut l'Executiu de Coalició en els últims tres anys. Feijóo presentarà la seva proposta a Cadis, a l'Oratori de San Felipe Neri, on es va redactar la Constitució del 1812, i aquest oferiment al PSOE va més enllà d'un acord de paraula: la idea del PP és que la llista més votada governi tant a ajuntaments com a tot l'Estat, i en el cas municipal, implica una reforma legislativa, concretament, la Llei Orgànica del Règim Electoral Central.
Pedro Sánchez hi estava a favor
Durant les últimes setmanes, el president dels populars ha anat insistint en aquesta idea, que aquest dilluns formalitzarà. Segons ha expressat el vicesecretari d'Acció Institucional Esteban González Pons, consideren que és una mesura que suposa una millora "en la representació de la voluntat dels ciutadans com en el funcionament dels governs locals, ja que "la majoria dels ciutadans no pot estar subjecta en una espècie de tirania de les minories polítiques", en referència als pactes amb l'independentisme. Així, segons el PP, aquesta és una proposta que no és nova, sinó que altres partits l'han defensada en nombroses ocasions en el passat. Per justificar-ho, han recordat que en el Llibre Blanc per a la Reforma del Govern Local, que es remunta al 2005, quedava per escrit que "el govern local ha de respondre a la dinàmica entre majoria i minoria: qui les guanya ha de governar, qui les perd ha de controlar al que ha guanyat".
Si ara Feijóo s'ha convertit en la principal veu que defensa que governi la llista més votada, el 2019 va ser Pedro Sánchez qui la va posar sobre la taula en un debat electoral per a la repetició electoral del 10-N. Segons ell, el més important en aquell moment era resoldre el bloqueig institucional i va proposar a la resta de partits polítics que, si després del 10-N el Parlament no acordava la formació d'un govern, es respectés la llista més votada. Pocs dies després de les eleccions, Sánchez, el més votat, va arribar a un acord amb Pablo Iglesias i finalment va ser investit a principis de gener del 2020.
Proposta per renovar el CGPJ
Tot i que la proposta protagonista d'aquest pla de qualitat institucional és la de la llista més votada, també inclou una proposta per a renovar el Consell General del Poder Judicial. Aquest fa quatre anys que està caducat i els últims intents per renovar-lo van acabar com el rosari de l'aurora per la reforma del delicte de malversació i de sedició. El PP ja va fer arribar aquesta proposta a La Moncloa el mes de juny, i ara tornen a insistir-hi. Fa unes setmanes, Feijóo ja avançava que el seu pla inclouria formules per enfortir el Tribunal Constitucional, entre els quals destaquen criteris d'inelegibilitat dels candidats que hagin ocupat càrrecs polítics en els darrers cinc anys. Això suposaria que l'exministre Juan Carlos Camp o Laura Díaz, que havia estat al càrrec del govern espanyol de Pedro Sánchez, en quedarien fora.